latinica  ћирилица
02/05/2017 |  16:44 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Ношење беба развија њихов систем за равнотежу

Има много скептика који не подржавају често ношење бебе у наручју родитеља, пошто сматрају да ће се она навићи "на руке" и послије манипулисати том навиком. Бројни доктори, међутим, истичу изузетну важност ношења бебе због развијања система за равнотежу.

Наиме, осим јачања емоционалне повезаности са мамом или татом, ношењем бебу у марами, носиљци или наручју активира се бебин систем за равнотежу који утиче на бољи развој моторичких и физиолошких способности бебе.

Докторка Марта Сирс, у својој књизи "Повезујући родитељство", описала је како код беба фунционше покретање система за равнотежу.

"Три мале структуре, као либеле, смјештене су иза бебиног средњег уха. Једна прати покрете у смјеру напријед и назад, друга лијево и десно, а трећа горе и доле. При сваком бебином, односно покрету особе у чијем је беба наручју, течност у тим либелама помјера танке нити које трепере и преносе поруке у мозак. Тако прикупљени подаци служе за одржавање равнотеже тијела", појаснила је докторка Сирс.

Поред тога, бебе које родитељи носе изложене су бројним надражајима и промјенама равнотеже тијела, што је много боље од сати проведених лежећи у кревецу, сматрају стручњаци. Такође, бебе у наручју морају да се прилагођавају покретима особе која их носи, што додатно јача њихове моторичке способности.

Извор: Агенције