latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Бициклом до посла за упола мањи ризик од болести срца и рака

Истраживање које је укључивало 250.000 људи утврдило је повезаност редовне вожње бицикла и скоро упола мањег ризика од срчаних обољења или развијања рака.
Бициклом на посао - Фото: илустрација
Бициклом на посаоФото: илустрација

Петогодишња студија такође је показала и да шетање до посла има предности у односу на вожњу превозом. Истраживачи из Глазгова закључили су да се већина људи навикла на бицикл послије неког времена и да им вожња до посла није представљала никакав проблем.

Од укупног броја учесника, 2.430 је током петогодишњег периода умрло, код 3.748 је дијагностикован неко облик рака, а 1.110 је имало неки облик срчаног обољења.

Такође, током трајања истраживања редовна вожња бицикла смањила је ризик смрти од болести за 41 одсто, могућност развијања рака за 45 одсто и срчаних болести за 46 одсто.

Бициклисти су просјечно прелазили око 50 километара недјељно, а они који су прелазили више биљежили су и боље здравствене резултате.

Ходање је у сличној мјери утицало на здравље, али су добробити имали људи који су прелазили најмање десет километара.

- Ово су врло јасни докази да су људи који прелазе раздаљине посебно возећи бицикл, бољег здравља и имају мањи ризик да развију неко озбиљно обољење - истакао је доктор Џејсон Гил, један од истраживача.

Закључци студије, објављене у Бритиш медикал џорналу, још ће бити анализирани, а статистички подаци биће прилагођавани како би се одстраниле друге ствари које могу да утичу на тачне резултате, попут пушења, посебних дијета и тјелесне тежине.

Извор: РТС