latinica  ћирилица
16/04/2017 |  17:23 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Коришћења телефона погубно и за кичму

Хирурзи и ортопеди примјећују пораст броја пацијената са боловима у врату и горњем дијелу леђа, што је повезано са пречестом употребом паметних телефона. Неки пацијенти, поготово млађе особе којима је прерано да осјећају ту врсту болова, суочени су са проблемима дискус херније, пишу аутори истраживања у листу "Спајн џорнал".
Мобилни телефон (фото:  Thinkstock) -
Мобилни телефон (фото: Thinkstock)

Аутор студије др Тод Ланман, неурохирург у медицинском центру "Cedars-Sinai" у Лос Анђелесу, наводи да се врат код здраве кичме криви уназад.

- Ипак, оно са чиме се сусрећемо јесте да се врат криви на супротну страну, јер људи гледају надоле у екране својих мобилних телефона сатима, сваког дана - каже доктор.

- До тренутка када пацијенти дођу код мене, већ имају јаке болове. Прави проблем је у томе што не знамо како ће то утицати на дјецу која данас користе телефоне по цијели дан - додаје Ланман за Ројтерс.

Др Ланман, заједно са коаутором студије др Џејсоном Кјуларом, ортопедским хирургом у медицинском центру "Cedars-Sinai", пише да људи најчешће гледају наниже приликом употребе својих телефона, нарочито када размјењују поруке, у односу на пуко сурфовање интернетом. Претходне студије су такође откриле да људи у тим ситуацијама држе врат под углом од 45 степени, а угао постаје још гори приликом сједења, насупрот стајању.

Утицај на кичму се повећава у зависности од положаја врата. Док је у неутралном положају, глава тежи око четири и по до пет и по килограма. Када је врат савијен под углом од 15 степени, осјећај је као да глава тежи 12 килограма. Терет на кичму повећава се према степену - а на 60 степени, оптеретили смо кичму са чак 27 килограма, у односу на стандардних 12 кг.

- Да ли ће у скоријој будућности осмогодишњаку операција бити неопходна у 28. години? Код дјеце код које се кичма и даље развија, нисмо сигурни шта да очекујемо - истиче Ланман за Ројтерс.

Ланман и Кјулар указују на једноставне промјене у свакодневном животу које би умањиле стрес од положаја у којем размјењујемо поруке. Препоручују да се мобилни телефони држе испред лица, или близу висине очију, приликом дописивања. Такође сугеришу коришћење двије руке и два палца како би се створио више симетричан и удобнији положај за кичму.

Осим употребе паметних телефона, љекари препоручују особама које раде на рачунарима или таблетима да користе постоље за монитор, тако да сједе на хоризонталном нивоу који је природан за очи. Код лаптоп рачунара, препоручује се слична адаптација помоћу посебне тастатуре и миша, тако да лаптоп може бити у висини очију што ће створити добар положај приликом куцања.

Извор: РТС