latinica  ћирилица
13/04/2017 |  14:38 | Аутор: РТРС

Кафа добра за јетру и опште здравље

Кафа садржи састојке који добро утичу на наше здравље, па тако и на јетру. То су антиоксиданси, храњиве материје и витамини.
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Кафа (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Висок ниво антиоксиданса помаже спречавању појаве различитих врста карцинома, нпр. рака јетре, грла, уста, простате, дебелог цријева. Такође, кафа садржи полифеноле, биљне састојке јаког антиоксидативног дејства који спречавају упале у мозгу.

Стручњаци америчке клинике Мејо кажу да испијање кафе може да има бројне здравствене предности и да она штити од појаве Паркинсонове болести, дијабетеса типа 2 и обољења, па чак и карцинома, јетре. Кафа, такође, побољшава когнитивне функције и смањује ризик од депресије.

Студија из 2013. године, спроведена међу студентима, показала је да ризик од суицида за 45 посто мањи код људи који попију двије до три шољице кафе на дан. Највећа студија до сада урађена је на узорку од 400.000 мушкараца и жена узраста од 50. до 71. године и трајала је више од 10 година. Открила је да је код оних који пију кафу мања вјероватноћа да ће умријети од срчаних болести, болести дисајног система, можданог удара, дијабетеса и инфекција.

Ово су неке од хранљивих материја (количина у 250 мл кафе):

Манган - 3% РДА (препоручених дневних потреба)
Магнезијум - 2% РДА
Калијум - 3% РДА
Витамин Б1 (тиамин) - 2% РДА
Витамин Б2 (рибофлавин) - 11% РДА
Витамин Б3 (ниацин) - 2% РДА
Витамин Б5 (Пантотенска киселина) - 6% РДА
Фосфор - 1% РДА
Фолна киселина - 1% РДА.

Извор: Агенције