latinica  ћирилица
09/04/2017 |  13:35 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Акне- Да ли је на помолу крај траума тинејџера?

Експерти са Универзитета у Калифорнији, Сан Дијего, раде на вакцини која би могла да ријеши проблеме које многи тинејџери имају са бубуљицама и акнама.
Акне (фото: Die Welt) -
Акне (фото: Die Welt)

Акне су "нормална" појава код 80% особа старости од 11 до 30 година, које поред уништавања самопоуздања и стварања ожиљака на лицу такође узрокују и масну кожу. Код женског пола се најчешће јављају у добу између 14 и 17 година, док се код мушког пола јављају између 16 и 19 година, показују истраживања. Стање тежи да се побољшава како особе одрастају, нестајући скоро у потпуности са лица, међутим, у неким случајевима то се не рјешава ни са годинама.

Око пет процената жена и један проценат мушкараца старијих од 25 година имају проблеме са неправилностима коже на лицу и тијелу. Код жена је то чешћи случај него код мушкараца због промјена у хормонима које узрокују ове неправилности.

Аутор овог пројекта, Ерик Хуанг, је изјавио за Аллуре сљедеће: "Акне су дијелом узроковане П. акне бактеријом која је у вашем организму до краја живота. Ни можемо да направимо вакцину која би ту бактерију у потпуности уклонила јер је она, на неки начин, добра за особу. Али нашли смо антитијело за отровни протеин који П. акне бактерија садржи у себи, а који је одговоран за настанак акни."

Међутим, инекција би првобитно требала да се тестира на пацијенту како би могла да се узме у обзир као средство за потенцијално лијечење. За сада, експерти су вакцину испробали само на биопсијама.

Извор: Вечерње новости