latinica  ћирилица
06/04/2017 |  17:04 | Аутор: РТРС

Кратко дријемање нас чине срећнијим и продуктивнијим

Британски истраживачи су открили да дријемка не помаже само да одморни завршите радни дан, него може да вас учини срећнијим.
 - Фото: Solent
Фото: Solent

Више од 1.000 људи различитих узраста учествовало је у интернет-анкети Единбуршког интернационалног фестивала науке. Резултати су показали да је њихов ниво среће зависио од тога да ли и колико дуго дријемају током дана.

Учесници су били подијељени у три групе: оне који не дријемају, оне чија дријемка траје мање од пола сата и оних код којих траје 30 или више минута. Анализа одговора на психолошка питања, показала је да 66 одсто учесника који кратко дријемају показују већу продуктивност. Истраживање је показало чак и да се осјећају срећније у односу на друге.

- Досадашња истраживања су показала да нас кратка дријемка од 30 минута чини више фокусираним, продуктивнијим и креативнијим. Нови резултати указују на могућност да можете постати и срећнији - рекао је психолог Ричард Вајсмен са Хертфордшир универзитета.

Неке компаније, попут Гугла, имају посебне просторије у којима запослени могу да одспавају. Ипак, мали је број фирми које такво нешто практикују. Само 11 одсто испитаника је рекло да им је дозвољено да кратко одспавају на послу.

Вајсмен је нагласио да, иако су кратке дријемке, од 20 до 30 минута, корисне за здравље и побољшање перформанси, дуже спавање излаже организам одређеним ризицима.

Извор: Спутњик