latinica  ћирилица
05/04/2017 |  09:03 | Аутор: РТРС

Намирнице које смањују апетит

Ако желите да смршате уврстите сљедеће намирнице у свој јеловник, оне које смањују осјећај глади.
Бадем (Фото: Thinkstock) -
Бадем (Фото: Thinkstock)

Коморач

Ова биљка не само што смањује потребу за храном, него и подстиче разградњу масноће у тијелу. Коморач је и диуретик богат антиоксидансима, калијумом, магнезијумом, калцијумом, витаминима Б и Ц.

Код припреме чаја од коморача, једну или двије чајне кашичице сјеменки коморача прелијте врелом водом (не смије да ври) и оставите да одстоји до 10 минута, проциједите.

Сјеменке коморача могу се комбиниовати с листовима коприве и пити као чај који такође помаже при мршављењу.

Авокадо

Због велике количине влакана, авокадо даје осјећај ситости, побољшава функционалност органа за варење, убрзава метаболизам.

Богат је масноћама које су добре за кардиоваскуларни систем. У авокаду су присутни витамини К, Б6, Б9 и Е, минерали калијум, магнезијум и гвожђе.

Редовно конзумирање авокада побољшава рад срца, али и значајно смањује опасност од болести срца.

Авокадо има кремасту текстуру и даје посебан, богат укус разним јелима. Уситњени авокадо може бити замјена за путер и друге масноће, а можете га нарезати на кришке и додати у салате.

Јабука

Све сорте јабука успјешно помажу смањењу осјећаја глади. Ако поједете јабуку прије оброка, значајно ћете смањити унос калорија на крају оброка. Разлог томе је присутност топивих влакана и пектина, који осигуравају дужи осјећај ситости.

Уз влакна, тијело ћете снабдијети витамином Ц и минералима магнезијумом и калијумом.

Као извор кверцетина, јабука посједује антиоксидативна својства и повећава енергију, даје снагу за физичке активности.

Јабуку треба јести с кором јер је у њој највећи садржај влакана. Зато увијек бирајте оне које су органски узгојене без пестицида, али и свакако добро оперите!

Мента

Чај од менте је популарно средство за лијечење проблема варења, болова у стомаку и нервозе.

Етерично уље менте опушта мишиће дисајних путева, а антиоксиданси присутни у овој биљци помажу да се снизи ниво холестерола у крви.

За оне који се баве спортом, мента омогућује боље снабдијевање тијела, а посебно мозга, кисеоником. Уједно смањује накупљање млијечне киселине у мишићима.

Захваљујући снажном окусу и ароми, мента је поуздано средство за смањење осјећаја глади, што су показала и многа научна истраживања.

Ако увече осјећате потребу за слаткишима, попијте врућ чај од менте, тако ћете побиједити ту нездраву жељу. Ако ујутру наташте попијете чај од менте у комбинацији са зеленим чајем, то ће знатно убрзати ваш метаболизам.

Бадем

Бадеми су одличан извор корисних масноћа и идеалан избор за грицкање између оброка. Садрже велику количину протеина, влакана и незасићених масних киселина. Само једна шака бадема биће довољан дневни извор антиоксиданса, витамина Е и магнезијума.

Извор: Агенције