latinica  ћирилица
31/03/2017 |  12:42 ⇒ 03/04/2017 | 07:41 | Аутор: РТРС

Бањалука: Међународни скуп Удружења хирурга и гастро-ентеролога Српске (ВИДЕО)

Болести дебелог цријева из године у годину све су учесталије међу грађанима Републике Српске. Као један од узрока наводи се лоша исхрана и нередовна физичка активност. О најновијим трендовима у лијечењу дебелог цријева разговарано је на 18. Међународном скупу у Бањалуци који су организовала Удружења хирурга и гастро-ентеролога Српске.
Стручни састанак о теми "Минимално инвазивни приступ у рјешавању патологије дебелог цријева" - Фото: СРНА
Стручни састанак о теми "Минимално инвазивни приступ у рјешавању патологије дебелог цријева"Фото: СРНА

Под новијим трендовима лијечења патологије дебелог цријева сматра се лапароскопска операција, која је изведена јуче у УКЦ-у Српске, а извео ју је хирург Марко Зелић из Клиничког болничког центра "Ријека" заједно с тимом бањалучких љекара.

"Код таквих операција не ради се класични рез на којем се приступа у трбушну шупљину. Операција се изводи путем малих инцинзија на трбушној стренци, а након тога се увиди камера па се инструментима ради једнака операција као класична", појаснио је Марко Зелић, предсједник Хрватског друштва за лапароскопску хирургију и представник Клинички болнички центар "Ријека".

Просјечно вријеме боравка у болници послије овакве операције је пет дана, могућност инфекције је мања, а квалитет живота оперисаних је бољи.

"Лапораскопске операције се изводе већ у Клиничком центру Бањалука. То су били мањи оперативни захвати...", рекао је Новак Васић, савјетник генералног директора УКЦ-а Републике Српске.

Најчешћа патологија дебелог цријева је карцином. Као један од фактора узрока наводи се лоша исхрана и нередовна физичка активност, због чега би требало поштовати сљедеће упуте.

"Да се једе три пута дневно, спава 7 сати, конзумира свјежа храна, нарочито конзумација црвеног меса једе једном недјељно", савјетује Здравко Марић, предсједник Удружења хирурга Републике Српске.

Лијечење патологије дебелог цријева минимално инвазивним методама усвојен је у свим већим центрима широм свијета.