latinica  ћирилица
31/03/2017 |  10:06 ⇒ 10:59 | Аутор: РТРС

У Србији прва у свијету трансплантација материце код близнакиња

У Универзитетској дјечјој клиници у Тиршовој урађена је прва трансплантација материце у Србији. То је и прва трансплантација материце у свијету међу једнојајчаним близнакињама.
Прва трансплантација материце код једнојајчаних близнакиња у свијету и у Србији - Фото: РТС
Прва трансплантација материце код једнојајчаних близнакиња у свијету и у СрбијиФото: РТС

Операцију је извео велики тим стручњака међу којима су били и страни љекари који имају искуства у овој интервенцији.

Интервенције су, од узимања материце до пресађивања, трајале од осам сати ујутру у недјељу 26. марта до послије поноћи наредног дана.

Једнојајчане близнакиње су из Србије и имају 37 година. Она која је рођена са материцом већ има троје дјеце и одлучила је да помогне сестри, која је рођена без материце. 

Интервенција је урађена у недјељу, али се тек данас прича о овом великом медицинском подухвату у Србији јер су љекари хтјели да сачекају да прође неколико дана како би били сигурни да је, макар у овом тренутку, све добро прошло.

- Пацијенткиње су одлично, добро се опорављају. Засада постоперативни ток иде идеално, још је рано да се радујемо потпуно, али за сада све иде како треба - рекао је Зоран Радојичић, директор Дјечје клинике у Тиршовој.

Објаснио је да је цијелу операцију водио стручњак Матс Бранструм из Шведске, а да су са њим била још три љекара из Гетеборга, три са Харварда, три из Израела, као и огромна екипа из Тиршове.

Према ријечима Бранструма, операција је била успјешна и потребан је опоравак од неколико недјеља. Изразио је наду да ће ова жена сад моћи да се оствари као мајка. Ембриони су, како наводи, спремни, а за шест мјесеци биће урађен ембриотрансфер.

Истакао је да је ова операције јединствен случај, јер је ријеч о првој трансплантацији међу једнојајчаним близнакињама.

- Могу да кажем да је ово идентично на примјер првој трансплантацији бубрега у свијету, за шта је тај професор добио Нобелову награду. Ово је невјероватно, заиста значајно - нагласио је шведски хирург.

Да се женско дијете роди без материце није ријеткост. Према статистици, од 10 до 15 дјевојчица годишње роди се са овом конгениталном аномалијом.

Професор Радојичић истиче да је ова трансплантација од великог значаја јер сада те дјевојчице имају могућност да постану мајке.

- Ова операција није лака и јако дуго траје, али су прије 10 година људи могли да сањају о оваквој операцији - рекао је Радојичић и истакао да су гости из иностранства били задовољни и похвалили српски тим.

У Шведској је урађено 10 трансплантација материце, након чега је рођено шест беба. Трансплантација код једнојајчаних близнакиња значајна јер су ткива идентична и веће су шансе да се трудноћа изнесе.