latinica  ћирилица
26/03/2017 |  21:01 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Ибупрофен или парацетамол: Када треба узимати који лијек?

Није свеједно шта узимате јер су начини дјеловања и нуспојаве другачији.
Парацетамол (фото:theguardian.com) -
Парацетамол (фото:theguardian.com)

Од менструалних болова и болова у леђима до обичне главобоље, људи најчешће узимају аналгетике који су им при руци, не водећи превише рачуна о томе који лијек је боље одабрати.

Најчешће се користе лијекови који садрже парацетамол или ибупрофен, али важно је знати да сваки има различит начин дјеловања и различите нуспојаве, тако да их пажљиво треба бирати.

Ибупрофен блокира производњу разних хемијских једињења у тијелу, укључујући простагландине који настају као одговор на болест.

Парацетамол блокира друге ензиме у мозгу и кичменој мождини и тако спречава бол.

За прехладу и главобољу је бољи парацетамол

Лијекови који садрже парацетамол су бољи избор за лијечење класичних симптома прехладе од лијекова заснованих на ибупрофену, показала је студија на универзитету Саутхемптон.

Научници су открили да је активна супстанца парацетамола ефикаснија у потискивању класичних симптома прехладе попут цурења носа, кашља, кијања, надраженог грла, иако се у лијечењу прехладе подједнако користе оба типа лијекова.

Они са осетљивим желуцем би требало да избјегавају ибупрофен.

За болове у костима, леђима и стомаку бољи је ибупрофен.

Ипак, студије показују да треба избјегавати дуготрајно конзумирање ибупрофена јер дјелује знатно агресивније на зид желуца.

Осим тога, швајцарска студија је открила да редовно узимање ибупрофена повећава ризик од инфаркта и кардиоваскуларних болести.

Међутим, стручњаци истичу да је бољи избор од парацетамола код људи који имају аутоимуне болести.

Извор: Агенције