latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:34 | Аутор: РТРС

Старије маме су боље од млађих?

"Психолошка зрелост" старијих мајки има позитиван утицај на развој и благостање детета, показује истраживање објављено у Европском журналу развојне психологије.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Како је наведено, дјеца чије су мајке старије имају мање проблема с емоцијама и понашањем. Такође, та дјеца трпе мање грдње или физичког дисциплиновања од оне чије су мајке раније родиле.

Истраживачи су испитали односе 4.741 мајке и њихове дјеце у Данској, након што је објављено да је старосна доб рађања у порасту у развијеном свијету.

Студија је показала да су добробити "старије маме" видљиви све до адолесцентског периода. Тако су дјеца старијих мајки била вербално и друштвено способнија од својих вршњака чије су мајке млађе, без обзира на социјални статус, образовање и друге спољне факторе.

"Знамо да људи са годинама постају ментално флексибилнији и толерантнији и сами се боље емотивно развијају", каже професор Дион Сомер.

Како наводи, то је разлог због ког млађе мајке чешће посежу за физичким кажњавањем или грдњом.

То је врло значајно до 15. године живота, након чега се није уочила разлика у томе како дјеца реагују на било који вид кажњавања родитеља.

Извор: Агенције