latinica  ћирилица
21/03/2017 |  13:09 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Протеин из отрова паука смањује посљедице шлога?

Опасна супстанца која убија послије 15 минута садржи једињење које може да спасе живот
Мождани удар (Фото: Thinkstock) - Фото: илустрација
Мождани удар (Фото: Thinkstock)Фото: илустрација

Аустралијски научници открили су за сада једину супстанцу која може драматично да умањи посљедице шлога, преноси "Телеграф".

До открића је дошло након што су истраживачи универзитета из Квинсленда испитивали ДНК отрова једног од најопаснијих паукова на свијету, Hadronyche modesta, познатијег као "Паук љевкасте мреже", и открили протеин који је потпуно безопасан, али има позитивно дејство на мождане ћелије.

Тестирање на пацовима показало је да једињење умањује штету на мозгу за чак 80 процената, уколико се примијени у року од два сата, или 65 одсто послије осам часова.

- Вјерујемо да смо први пут до сад пронашли начин да умањимо посљедице оштећења на мозгу послије шлога - рекао је професор Глен Кинг са Института за молекуларну науку из Квинслнда.

До шлога долази кад је дио мозга одсјечен од крвотока, и самим тим кисеоника, што тјера ћелије да сагоријевају глукозу и производе киселину која убија неуроне. Протеин дјелује тако што блокира природну реакцију неурона на повећање пх вриједности у околини.

Извор: Novosti Online