latinica  ћирилица
18/03/2017 |  21:49 | Аутор: РТРС

Млади лук једна од најздравијих намирница

Након разних киселих салата, туршија и купуса, прољеће је право вријеме за освјежење уз млади лук. Ово поврће је права витаминска бомба која вас чува од разних болести и јача ваше здравље.
Млади лук (фото: posaljirecept.rs) -
Млади лук (фото: posaljirecept.rs)

Млади лук можете да једете свјеж или као додатак јелима. Шта год да одлучите, обогатиће ваше тијело витаминима, минералима и фитохемикалијама, што га чини једном од најздравијих намирница.

Истраживања кажу да само једна стабљика младог лука садржи око 20 микрограма витамина К и 1.6 милиграма витамина Ц. Оба наведена витамина су од кључног значаја за раст, развој и одржавање јачине и здравља костију. Ако ваша исхрана не садржи довољне количине ових витамина, повећава се вјероватноћа од развоја остеопорозе и већег процента ломљивости костију.

Млади лук је одличан и за здравље очију. Стабљика младог лука садржи 24 микрограма витамина А у облику провитамина А који се у организму претвара у ретинол, активни облик витамина. Откривено је да млади лук штити очи и од упала.

Витамини А и Ц, који могу да се нађу у намирницама као што је млади лук, имају снажна антиоксидантна својства. Исхрана богата намирницама са високим нивоом антиоксиданаса повезује се са смањеним ризиком од срчаних обољења. Витамин Ц такође може да помогне у снижавању високог крвног притиска што, заузврат, може да смањи ризик од срчаних обољења.

Да би се у потпуности доживио слаткаст или средње јак укус младог лука, главице треба да су чврсте и бијеле, а врхови свјежи и зелени. Треба га користити одмах или најдуже два дана од набавке због тога што брзо губи нутритивне вриједности.

Извор: Агенције