latinica  ћирилица
16/03/2017 |  14:22 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Штимер у клавиру пронашао врећу златника старих више од 100 година!

Један клавир у Шропширу крио је фантастичну тајну – врећу златника, за коју је сада утврђено да потичу из периода од 1847. до 1915. године.
Златници - Фото: РТС
ЗлатнициФото: РТС

Власници клавира, који су остали анонимни, пријавили су Музеју „Ладлоу“ откриће и предали инструмент заједно са новчићима на процену.

Стручњаци су се одмах сложили да су златници ту скривени са намером и одмах приступили испитивању.

Питер Ревил, стручњак за антиквитете, описао је откриће као „запањујуће“.

„Тренутни власници су дошли до музеја и само нам предали све на сто. Био сам апсолутно запањен. Ја сам археолог и навикао сам да се бавим драгоцјеностима, али прије неким средњовјековним брошевима“, објаснио је Ревил.

Врло брзо је утврђено да је клавир, марке "Broadwood & Sons of London", продат 1906. године музичкој продавници у Есексу.

Даљом истрагом златника утврђено је да се ради о такозваним „соверенима“, златницима који потичу из доба „златног стандарда“ Уједињеног краљевства.

Најстарији новчић потиче из 1847. године, када је владала краљица Викторија, док је најмлађи из 1915. године и времена владавине краља Џорџа Петог.

Стручњаци још не могу прецизно да процијене вриједност, али сматрају да би читаво откриће могло да донесе „суму која би власницима промијенила живот“.

Очекује се да ће за мјесец дана читава истрага бити окончана.

Извор: РТС, Би-Би-Си