latinica  ћирилица
15/03/2017 |  19:01 | Аутор: РТРС

Биљна уља главни кривци за епидемију гојазности

Највећи узрочник праве епидемије гојазности широм свијета је биљно уље, посебно сојино и палмино, и чињеница да је посљедњих неколико деценија постало изузетно приступачније него раније, што је довело до његовог масовног коришћења у прехрамбеној индустрији и кухињама широм свијета.
Уље (Fotolia) - Фото: илустрација
Уље (Fotolia)Фото: илустрација

Професор Тим Бентон са Универзитета у Лидсу каже да се сјећа како је, док је био мали, његова мајка веома пазила на количину уља које је користила приликом кувања. Не толико због здравља, већ зато што уље није било толико приступачно.

- Премотајте вријеме на садашњост и видјећете да је уље врло доступно свуда и прилично јефтино. Зато се данас користи много слободније и у већим количинама - каже Бентон.

Не само да је у питању коришћење у кухињама, већ је уље кључни састојак многих производа које људи купују у продавницама.

У ствари, човјечанство унесе око 85 одсто калорија кроз биљна уља, сојино и палмино, пшеницу, рижу, кукуруз, бијели шећер, јечам и кромпир.

Растући је тренд да људи, невезано за државу и дио свијета у којем живе, имају све сличнију исхрану и конзумирају храну богату калоријама и сиромашну другим храњивим материјама.

Професор Бентон то директно повезује са глобалном трговином, јер је производња биљних уља и усијева из којих се добијају "експлодирала“"протеклих три деценије.

Осим веће производње, Бентон додаје и трговинске споразуме, који су омогућили јефтинији и лакши извоз и увоз уља. Великодушне државне субвенције у Малезији и Индонезији, са циљем да се повећа производња за извоз, такође су допринијеле спуштању цијене биљних уља.

Самим тиме, распрострањеност и приступачност довела је до драстично веће употребе уља, како у домовима широм свијета, тако и у индустрији гдје су у складу са капиталистичким принципима максимизирања профита власници компанија почели да се пребацују на све јефтинију сировину.

Извор: РТС