latinica  ћирилица
13/03/2017 |  20:20 | Аутор: РТРС

Не избјегавајте глутен без разлога

Већ дуже вријеме влада тренд елиминације глутена из исхране, али Америчко удружење кардиолога упозорава да то може имати озбиљне посљедице по здравље.
Храна - Фото: Screenshot
ХранаФото: Screenshot

Особе које без икаквог оправданог разлога избјегавају глутен у већем су ризику од дијабетеса типа 2, открили су научници.

Стручњаци Универзитета Харвард прегледали су три студије о утицају глутена на здравље особа које нису алергичне на тај протеин из житарица које су обухватиле укупно 200.000 испитаника.

Исте студије су показале да код особа које нису осјетљиве на глутен и немају целијакију, та компонента ни на који начин не шкоди здрављу.

Научници су, наиме, утврдили да особе које су фаворизовале производе без глутена, нису уносиле довољно влакана у исхрани, а познато је да намирнице богате влакнима смањују опасност од развоја дијабетеса.

Нутриционисти упозоравају и на врло висок гликемијски индекс хране без глутена, која је сиромашна влакнима, витаминима и минералнима. Они упозоравају и да таква замјенска храна може садржати бројне токсичне адитиве.

Гликемијски индекс категоризује храну према брзини подизања нивоа глукозе, односно шећера у крви. Храна с ниским гликемијским индексом вари се дуже и зато изазива мањи пораст нивоа глукозе у крви, за разлику од оне с високим.

Извор: Б92