latinica  ћирилица
13/03/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Сутра бесплатан преглед ради откривања глаукома

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога Српске сутра у Бањалуци организују бесплатан преглед са циљем раног откривања глаукомског обољења.
Поглед - Фото: илустрација
ПогледФото: илустрација

Прегледи се организују у оквиру обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома, а подразумијевају мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока, преглед очног дна, као и анкетирање.

"Грађани могу да обаве преглед сутра од 8.00 до 14.00 часова у холу Поликлинике УКЦ-а на Паприковцу", саопштено је из УКЦ-а.

Глауком је назив за групу болести, симптома, који доводе до оштећења очног живца и на глобалном нивоу водећи је узрок иреверзибилног сљепила.

Глауком се јавља у неколико различитих облика и на његову појаву могу утицати бројни фактори.

Неки од фактора ризика за настанак глаукома су висока кратковидост, висока далековидост, позитивно породично насљеђе, животна доб изнад 40 година, траума, шећерна болест, упална стања.

Водећи и најснажнији фактор ризика је повишен интраокуларни притисак. Он је уједно и једини фактор на који се може дјеловати у лијечењу глаукома.

Глаукомско обољење је често оскудне или потпуно одсутне симптоматологије све до узнапредовалог стадијума или потпуног сљепила. Због тога се и назива "тихи крадљивац вида".

Из УКЦ-а напомињу да се глауком не може излијечити, али се може контролисати, те је изузетно важно да се ова болест рано дијагностификује, зато што су у таквом случају велике шансе да се вид сачува.

"То је и основни разлог због којег сваке године, током Свјетске недјеље борбе против глаукома, вршимо бесплатан скрининг на глауком за наше грађане", поручили су из УКЦ-а.

Они напомињу да се свим особама старијим од 20 година препоручује да једном у три до пет година обаве преглед код специјалиста офталмолога и измјере очни притисак.

Особама старијим од 40 година које имају било који од ризичних фактора препоручује се мјерење очног притиска једном годишње.

Извор: Срна