latinica  ћирилица
09/03/2017 |  19:47 | Аутор: РТРС

Права Шиндлерова листа на аукцији, цијена 2,2 милиона евра?

Један од оригиналних докумената које је њемачки индустријалац Оскар Шиндлер користио да би спасао животе Јевреја током Другог свјетског рата, моћи ће да се купи на аукцији коју организује кућа "Moments in Time". Очекује се да цијена достигне 2,27 милиона евра!
Један од оригиналних докумената Шиндлерове листе - Фото: РТС
Један од оригиналних докумената Шиндлерове листеФото: РТС

Ријеч је о једном од седам оригиналних докумената познатих као Шиндлерова листа, у чијем прављењу је Шиндлеру помагао асистент Јицак Штерн, кога је у чувеном филму Стивена Спилберга играо Бен Кингсли.

На аукцији коју организује кућа "Moments in Time" која је специјализована за ријетке списе, биће документ који чини 14 листова чувеног списка од 18. априла 1945. године.

На папирима је наведено 801 име радника фабрике Оскара Шиндлера у окупираној Чехословачкој. Они су били доведени из нацистичког логора код пољског града Кракова.

Стручњаци аукцијске куће описују документ као "изузетно риједак оригинал" и једини који је доспио на тржиште. Због тога се и процјењује да ће цијена можда чак премашити 2,27 милиона евра (2,4 милиона долара). 

Од три сачувана оригинала, два су у меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму, а један је у  Америчком музеју Холокауста у Вашингтону.

Извор: РТС, Гардијан