latinica  ћирилица
07/03/2017 |  08:48 | Аутор: РТРС

Бијела чоколада има важан утицај на здравље

Бијела чоколада је настала прије мање од сто година, а њена историја није тако богата као историја црне чоколаде. Међутим, ова сластица такође има значајан утицај на здравље.
Бијела чоколада - Фото: илустрација
Бијела чоколадаФото: илустрација

Мјешавина шећера, какао маслаца и млијечних дијелова коју зовемо бијела чоколада произведена је годинама прије Другог свјетског рата. Већина извора тврди да су 1930. године бијелу чоколаду први пут произвели Швајцарци који су данас познати мајстори у израдама чоколада и сластица. Годину дана касније предузеће М&М је постало прво предузеће које је производило и продавало бијелу чоколаду у Сједињеним Америчким Државама. Бијела чоколада је тако због своје боје и окуса постала омиљена сластица, како код млађих, тако и код старијих особа.

Иако бијелу чоколаду због њеног састава многи не сматрају чоколадом, то не значи да је она штетна за наше тијело. На примјер, млијечна и тамна чоколада су познате по томе да садрже кофеин који је добродошао свим онима којима недостаје енергије. Људи који су преосјетљиви на кофеин, или га не смију конзумирати због здравствених разлога, морају избјегавати млијечну и тамну чоколаду. За такву популацију одличан избор је бијела чоколада јер се по свом квалитету не разликује од осталих чоколада. Слатка је, при собној температури тврда, добро се ломи и одлично топи у устима.

Приближно 8 грама тешка таблица бијеле чоколаде садржи пуно калција, фосфора и витамина Б2 који је познат под именом рибофлавин. Сви ти састојци су кључни за правилно функционисање организма и метаболичких процеса те су коензими различитих процеса у тијелу.

Кроз историју, произвођачи су врло брзо открили да ако бијелој чоколади додају различите додатке, тако повећавају њену разноликост. Тако је предузеће Нестле још 1948. године произвело прву бијелу чоколаду с додацима бадема, што је љубитељима чоколаде било веома занимљиво. Та бијела чоколада је била прави продајни хит до 90. године прошлог вијека када су је повукли из продаје, што се сигурно није свидјело њеним љубитељима. Данас на свијету нема произвођача чоколаде који у својој производњи нема бар једну бијелу чоколаду.

Извор: Кликс