latinica  ћирилица
26/02/2017 |  09:58 ⇒ 10:02 | Аутор: РТРС

Чудесно овоземаљско биће - водени медвјед

Водени медвјед је необична животиња, која упркос имену, није баш у блиском сродству са медвједима.
Водени медвјед - Фото: Screenshot/YouTube
Водени медвједФото: Screenshot/YouTube

Ова ситна животињица позната је и као тардиграда, а може се видјети помоћу микроскопа. Ради се о сићушном бескичмењаку који може да преживи практично било гдје, па и у свемиру. Тардиграде спадају у најиздржљивије животиње на планети. Величина тијела тардиграда се креће од неколико микрона до 1 мм.


Са здепастим телом наликују на гусенице. Тело им је покривено кутикулом и подељено на 4 сегмента са по једним паром екстремитета, а сваки екстремитет се завршава ситним канџама.

Кутикула се периодично одбацује и мења новом, што је праћено и замјеном канџица. Глава тардиграде није јасно одвојена од трупа.

Често се размножавају партогенезом иако су им полови одвојени. Младунци се развијају се без метаморфозе у трајању од око двије недјеље.

Истраживања су показала да водени медвједи могу да преживе на температурама од 200 степени Целзијуса испод нуле до 150 степени изнад нуле.

Њима не шкоди ни радијација 1000 пута већа од зрачења на Земљи, кипућа течност, ни притисак какав се јавља на 60 километара дубине океана, нити вакуум.

Студија из 2008. године је показала да неке врсте тардиграда могу да преживе 10 дана у Земљиној орбити.

Како то чине? Тако што уђу у дехидрирано стање, познато као криптобиоза. Да би преживјеле у таквом стању тардиграде имају способност и да замене изгубљену воду шећером трехалозом, који ствара заштитнички слој.

У овом стању, метаболизам тардиграда се успорава на мање од 0,01% уобичајеног, и такав остаје све док спољни услови не буду поново повољни за живот.

Тада се чини као да су мртве, али чим услови постану повољни за живот, оне као да оживљавају. У стању криптобиозе могу да остану можда чак и миленијумима.

Постоји око 1000 врста тардиграда.

Хране се материјама из алги, маховина, а неке су и месоједи. Занимљиво је и да постоје врсте тардиграда које су канибали.

Истраживање издржљивости ових бића може да помогне у борби против рака и других болести код људи.

 

Извор:Блиц.рс