latinica  ћирилица
25/02/2017 |  20:06 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Ј. Кореја: Направљен први сат на Брајевом писму

Јужнокорејска програмерска компанија Дот направила је први паметни сат на Брајевом писму, а његове карактеристике су управо онакве какве се очекују од уређаја 21. вијека.
Направљен први сат на Брајевом писму (Фото: thegadgetflow.com) -
Направљен први сат на Брајевом писму (Фото: thegadgetflow.com)

Широм свијета живи више од 285 милиона слабовидних особа и очекује се да ће овај уређај олакшати живот многима од њих. Сат се спаја на паметни телефон путем Bluetootha, као и сваки други паметни сат, и може примити било који текст с било које апликације, а корисници могу изабрати брзину којом ће се текст приказивати.

Такође, корисници могу слати једноставне поруке помоћу типки које се налазе са стране. Сат такође подржава и Open API, што значи да било ко може направити или прилагодити апликацију за сат.

Већина дигиталних уређаја за слијепе особе користи звук што корисницима ствара проблеме јер морају користити слушалице због којих онда не чују звукове околине који су кључни за њихово кретање и сналажење у простору. Постојећи уређаји који имају Брајево писмо углавном су гломазни и скупи и један од њих посједује само пет одсто слабовидних особа.

Дот паметни сат од марта 2017. године требало би имати 100.000 слијепих особа, а до краја године компанија ће испоручити још 40.000 сатова. Један од будућих корисника наводно је и Стеви Вондер. Око 1.000 сатова биће доступно у малопродаји у Лондону по цијени од 320 долара.