latinica  ћирилица
25/02/2017 |  18:17 | Аутор: Агенције

Велики пробој у лијечењу сиде: Вирус нестао код 5 пацијената (ВИДЕО)

Научници су направили велики корак у борби против ХИВ-а. Иако истраживање још траје, ријеч је о резултатима који могу да усмјере даље студије.
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Ново лијечење на бази вакцине даје наду да особе заражене ХИВ-ом ускоро више неће морати свакодневно да узимају терапију.

Стручњаци су комбиновали двије нове вакцине против ХИВ-а с лијеком који се иначе користи за карцином, у експерименталном лијечењу које је трајало три године на Истраживачком институту “IrsiCaixa Aids“ у Барселони.

Након примљене терапије, вирус више није могао да се детектује код пет од 24 пацијента, а његово ширење је спријечио имунолошки систем пацијената, пише "New Scientist". Један од њих не користи лијек против ХИВ-а већ седам мјесеци јер су тестови негативни.

Научница која је водила пројекат, Беатриз Моте, рекла је да је њен тим на правом путу да открије терапију која би могла да буде алтернатива антиретровирусним лијековима против сиде (АРТ).

Према подацима УН-а, око 18 милиона људи - половина оних који широм свијета живе с ХИВ-ом, узимају АРТ да би успорили напредовање инфекције. Међутим, ти лијекови су скупи и могу да имају врло непријатне нуспојаве, а пацијенти морају да их узимају сваки дан.

Мичел Ворен, извршни директор непрофитне организације Авак која пацијентима обезбијеђује вакцине, изјавио је за Индепендент да је студија спроведена на премалом узорку да би могло да се говори о конкретним закључцима, али да су њихова открића занимљива и важна. Додао је да је ово примјер терапеутске вакцине, намијењене већ зараженим људима.

Дкторка Моте и њен тим давали су пацијентима с дијагностикованим ХИВ-ом комбинацију вакцине која стимулише раст бијелих крвних зрнаца која препознају и уништавају ћелије заражене вирусом.

Учесници истраживања су узимали и АРТ три године, а за то вријеме се пратило стање њиховог имунолошког система.

Затим је 15 пацијената примило већу дозу нове комбинације вакцина која је дословно "испрала" вирус из ткива гдје може да се учаури.

Вирус се брзо вратио и поновно почео да се шири код 10 пацијената, па су наставили да узимају АРТ, док је код пет пацијената налаз био негативан.

Код појединих није више било потребе за свакодневним лијеком више недјеља, а у једном случају чак седам мјесеци.