latinica  ћирилица
25/02/2017 |  12:26 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Бадем чува крвоток и јача либидо

Садржи и минерале калцијум, калијум и магнезијум, а посебно се препоручује особама које не конзумирају млијечне производе.
Бадем (Фото: Thinkstock) -
Бадем (Фото: Thinkstock)

Бадем није само укусна, већ и изузетно здрава намирница. Богат је витаминима Б групе, али и витамином Е, због чега се сматра чуваром срца и крвотока. Садржи и минерале калцијум, калијум и магнезијум, а посебно се препоручује особама које не конзумирају млијечне производе. Захваљујући богатом садржају незасићених масних киселина, доприноси и снижавању холестерола.

Осим тога, бадем се традиционално сматра афродизијаком за мушкарце. Богат је аминокиселином аргинином која игра важну улогу код вазодилатације, односно ширење крвних судова и постизања ерекције. Редован унос бадема позитивно утиче на плодност, као и на квалитет сперматозоида и њихову покретљивост.

У козметици је заступљено бадемово уље које се користи за његу коже и косе. Хранљиве креме од бадема штите кожу од неповољних спољних фактора као и од хладноће, због чега су погодне за зимске дане. Млијеко за тијело, од бадема, посебно се препоручује за суву кожу, јер је храни и даје јој потребну влажност.

Извор: Новости