latinica  ћирилица
23/02/2017 |  12:04 ⇒ 12:17 | Аутор: РТРС

Легенда Чивчи брда и даље живи

Чивчи Брдо, код Чајнича, високо 1.324 метра, једна је од најзначајнијих легенди овог краја - према предању, на његовом платоу постоје двије љековите локве јајоликог облика у које вода не дотиче нити из њих истиче, а увијек је чиста.
Чајниче (Фото: turizamrs.org) -
Чајниче (Фото: turizamrs.org)

Према легенди, која се преноси са кољена на кољено, са тог брда скочио је Марко Краљевић на свом коњу Шарцу и прелетио у село Ждријело.

На брду се налази камена плоча на којој су, каже легенда, утиснути отисци коњских копита, као и стопало овог народног јунака.

Старосједилац из Чајнича Небојша Крнојилац објашњава да се на том мјесту "налазе отисци доње поткољенице коња заједно са копитом" која је утиснута у камен, као и "стопа Марка Краљевића".

Народ вјерује да и црвене мрље потичу од крви јунака и његовог коња.

На платоу Чивчи брда налазе се двије локве јајоликог облика око четири метра ширине и око 50 центиметара дубине, у које вода не дотиче нити из њих истиче, а увијек је чиста. По предању изузетно су љековите.

Једна за кожне болести, а друга за вид и за жене које немају порода. До локви се може доћи из више праваца пјешке, а теренским возилом из правца Вучијих јама.

У самом подножју налази се стијена која личи на надгробни споменик, код које су долазиле старије жене за вријеме великих суша, заливале је водом и дозивале утопљеника да им пошаље кишу.

Своју љубав према Чивчи Брду становници су између два свјетска рата исказали тако што су носећи камење у дужини од сто метара исписали "Живио краљ" и затим кречом офарбали паролу.

Извор: СРНА