latinica  ћирилица
22/02/2017 |  16:58 ⇒ 16:59 | Аутор: РТРС

Како да препознате свјежа и квалитетна јаја

Због страха од холестерола и салмонеле, неки су људи почели да избјегавају јаја у исхрани.
Јаја - Фото: РТРС
ЈајаФото: РТРС

Међутим, јаја су веома корисна у исхрани свих чланова породице, под условом да се с њима поступа прописно и да се комбинују с другим намирницама.

Јаја су добра алтернатива месу или рибама. Они су изврстан извор бјеланчевина (један од најјефтинијих који стоје на располагању) и богати су витаминима А, Д, Е и Б групе. Јаја су, такође, богата минералима, укључујући гвожђе. Да ли и колико јаја повећавају холестерол у крви најбоље знају љекари, али истраживања показују да здраве особе могу дневно да поједу по једно јаје а да им се холестерол неће повећати.

У овом тексту ћемо нешто више рећи о исправном поступању с јајима. Страх од бактерије салмонеле у вези с јајима стално је присутан. Међутим, ако се с јајима исправно поступа, шансе да ће се неко заразити од једног јајета заиста су врло мале и већина људи и даље ужива у јајету на око, кајгани или у мекано куваном јајету. Разумљиво, ипак се треба држати неких препорука.

Купујте јаја од познатог произвођача. Након куповине, јаја ставите у фрижидер одвојена од друге хране. Оперите руке прије и послије руковања с јајима. Љуске од јаја редовно износите у контејнер или их у сеоским срединама вратите кокама у оброк.

Да ли боја љуске утиче на квалитет јаја? Не. Али боја жуманца – да. Обојеније жуманце је квалитетније од блиједог. Боју жуманца одређује храна коју кокош једе. Што је више жутих и наранџастих пигмената у зрневљу којим се кокоши хране – јаја ће бити жућа. Друге боје у јајету варирају зависно од његове старости и осталим факторима. Бјеланца су индикатор колико је јаје свјеже. Рози или шарена бјеланца показују да је јаје покварено.

Да ли ће боја љуске јаја бити бијела или браон зависи од генетских расних карактеристика. Обично и боја перја кокоши одређује боју јајета. Бијеле коке носе бијела, а браон – браон јаја. Нема разлике у квалитету.

Извор: Новости