latinica  ћирилица
17/02/2017 |  13:41 | Аутор: РТРС

НАСА ради на возилу које ће послати на Јупитеров мјесец Европу

Јупитеров мјесец "Европа" нова је мета научника који вјерују да на њему има неких облика жовота, те да би у будућности могао бити мјесто на коме ће људи градити насеља.
Јупитеров мјесец Европа (фото: NASA) -
Јупитеров мјесец Европа (фото: NASA)

НАСА је окупила тим који би требало да пројекује "лендер" - возило које ће да опстане на површини удаљеног мјесеца.

Због хемијских процеса који су забиљежени на "Европи", научници вјерују да овај мјесец има све састојке потребне да би на њему постојао живот.

Да би то доказали, пројектоваће летјелицу која ће кренути на ту мисију до 2020. године.

НАСА је окупила тим у коме је 21 научник. Они истичу да је "Европа", отприлике, величине Земљиног Мјесеца, те да испод танке ледене коре тече водени океан у којем има воде колико и у свим Земљиним океанима.

Испод "Европиног" океана вјероватно је стјеновито, силикатно морско дно, због чега би океан могао бити богат елементима и енергијом потребном за настанак живота, али и за његово одржавање кроз дужи период.

НАСА, такође, жели да проучи могућност насељавања овог Јупитеровог мјесеца.

То ће бити прва мисија, након програма "Викинг" из седамдесетих година прошлог вијека, која ће на лицу мјеста на неком другом небеском тијелу тражити доказе живота.

Основни проблем за научнике јесте да произведу материјале за "лендер", који би требало да преживи путовање до Јупитера, а затим и спуштање на "Европу", наводе научни портали.

Извор: Срна