latinica  ћирилица
10/02/2017 |  17:00 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Беч- Сателитски снимак највеће слике на свијету (ВИДЕО)

Аустријски умјетник Голиф насликао је прошле године у 3. бечком округу највећу слику на свијету величине 30.000 метара квадратних.
Беч: Сателитски снимак навеће слике на свијету (фото:KMG Kultur und Medien GmbH) - Фото: B92
Беч: Сателитски снимак навеће слике на свијету (фото:KMG Kultur und Medien GmbH)Фото: B92

Умјетничко дјело под називом "Посматрач" од сада може да се погледа и путем софтвера Гугл ерт, који је актуализовао сателитске слике Беча и тиме омогућио посматрање слике у цјелости. Ово дјело заузима површину од шест фудбалских терена.

Млади умјетник који је скоро дипломирао на Факултету примијењених умјетности у Бечу користио је специјалне реквизите за бојење и прскање како би насликао гигантско црно-бијело лице, а у процесу стварања прешао је чак 400 ликометара. Потрошио је пет тона боје коју је произвођач боја Муреxин произвео специјално за овај пројекат без конзерванса и пестицида.

Иако постоји више различитих аспеката у тумачењу Голифових дјела, умјетнички заступник Корнелија Цобл сматра да је централна тема његовог дјела проширење човјекових могућности кроз технолошке процесе.

Формат "Посматрача" је несвакидашњи када је у питању улична умјетност чиме се отвара тема људских граница. Немогуће је спознати дјело у цјелости, иако је оно јавно доступно. Како стварање тако и посматрање дјела захтијева коришћење технологија.

Пројекат је реализован захваљујући помоћи великог броја волонтера и стручних партнера који су умјетнику ставили на располагање знање и материјал за израду слике.

Извор: Агенције