latinica  ћирилица
09/02/2017 |  11:44 | Аутор: РТРС

Тестирања за нову мушку контрацептивну методу

Контрацептивна метода која спречава сперматозоиде да доспију до јајних ћелија тако што их зауставља већ при проласку кроз сјемени канал, прошла је испитивања на мајмунима. Метода је дјелотворна двије године.
Сперматозоиди (илустрација) -
Сперматозоиди (илустрација)

Производ, назван „Вазалгел“, мање је инвазиван од вазектомије, а у посљедњим тестовима био је 100 одсто ефективан у спречавању зачећа.

Функционише тако што се гел убризга у сјемени канал и постаје дугорочна препрека за сперму. Тијело касније апсорбује гел природним процесима.

Пређашњи тестови показали су да процедура може лако да се поништи, избацивањем гела из канала простим раствором соде бикарбоне.

Кетрин Вандеворт са Националног истраживачког центра за примате у Калифорније, и вођа истраживања, подсјетила је на то да се контрацептивне методе за мушкарце деценијама нису мијењале.

„Имате вазектомију, чији се учинак тешко може поништити, и кондоме. Уколико би мушкарци имали поуздани начин контрацепције, који би могао бити лако поништен, мислим да би та идеја била веома примамљива за њих“, објаснила је Вандевортова.

Фондација „Парсемус“, непрофитна организација која је финансирала истраживање, саопштила је да ће почети са тестирањем на људима чим обезбиједи средства.

„Једна од добрих ствари код мајмуна, на којима су истраживања спроведена, јесте да је њихов репродуктивни тракт веома сличан људском, а и чињеница да они имају више сперме од људи. Добре су шансе да ће метода бити дјелотворна и за људе“, истакла је вођа истраживања.

Извор: РТС