latinica  ћирилица
09/02/2017 |  08:37 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

Прешао пјешке два континента

Канађанин који је нестао 2012. године пронађен је након пет година у амазонској џунгли пошто је пјешке и босоног прешао два континента.
Антон Пилипа - Фото: Screenshot
Антон ПилипаФото: Screenshot

Антон Пилипа /39/, бивши хуманитарни радник за кога се вјерује да болује од шизофреније, нестао је из своје куће у Ванкуверу у Канади 2012. године. Пронађен је 10.460 километара даље од мјеста одакле је нестао.

Његова породица, која га је годинама тражила, изгубила је сваку наду да ће га поново видјети живог.

Бразилски полицајац, рођен у Канади, примијетио је Пилипа, за кога је мислио да је просјак, јер је био прљав, бос и запуштен. Код себе није имао пасош и ниједан облик идентификације, пише данас "Дејли мејл".

Пилипа је преживио копајући по кантама за ђубре, тражећи храну и одјећу, узимајући бачено воће и уздајући се у љубазност непознатих људи које је сретао на свом путу.

Антон се сада вратио у Канаду, гдје живи са братом Стефаном, његовом супругом и дјецом.

На свом путу Антон је прешао најмање десет држава – САД, Мексико, Гватемалу, Костарику, Панаму, Колумбију, Венецуелу, Аргентину и Бразил и то све без пасоша и скоро без одјеће.

Његов брат Стефан рекао је да увијек у срцу знао да је његов брат жив. Он је рекао да је брат има неку бизарну мисију – да дође у Националну библиотеку Буенос Ајреса у Аргентини.

На жалост, када је коначно дошао до библиотеке прешавши хиљаде километара, враћен је јер није имао идентификационе документе, због чега се он само окренуо назад и запутио се према Бразилу.

Пилипа је рекао да на пут кренуо са малом торбом ствари коју су му путем украли. Ходајући амазонском џунглом у дужини од 800 километара изгубио је нокте на ножним прстима.

Он је рекао да је путем сретао "веома лоше људе", али да је генерално у већем броју случајева наишао на дарежљивост и љубазност.

"Никада се ниједног тренутка нисам осјетио сам. Размишљате, спавате на отвореном. Живјети је у ствари једноставно, не треба нам пуно за живот", рекао је он.

Извор: СРНА