latinica  ћирилица
07/02/2017 |  11:21 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Свијет 2030: Умјесто куповине -изнајмљивање, мање меса, више глобалних сила

Футуролози и стручњаци процјењују да ће људи 2030. године јести мало меса, да ће се све више изнајмљивати, а све мање куповати, те да ће на свијету бити неколико глобалних сила.
Дрон (Фото: Flicr/Lee) -
Дрон (Фото: Flicr/Lee)

Свјетски економски форум објавио је предвиђања о начину на који ће се живјети за само 13 година.

Куповина ствари до 2030. године постаће далека прошлост. Свијет ће до тада ријешити проблем чисте енергије, а људи ће, умјесто куповине, једноставно изнајмљивати све што им је потребно - од куће до аутомобила.

Шта год да људи пожеле, изнајмиће и биће им достављено дроном. Али, сваки покрет ће бити праћен, а изван великих градова живјеће велик број незадовољних који неће уживати у истим благодатима као становници градова.

Глобално друштво биће због тога дубоко подијељено.

Једно од гавних предвиђања односи се на крај америчке доминације. Националне државе вратиће се на велика врата.

Умјесто једне доминантне велесиле, неколико земаља показиваће полуимперијалне тенденције, а међу њима ће бити САД, Кина, Русија, Њемачка, Индија и Јапан.

Захваљујући напредним технологијама, као што су аутомобили са аутопилотом и персонализована медицина, биће много мање несрећа и потребе за хируршким интервенцијама.

Нико више неће умријети чекајући на доноре органа, јер ће се потребни органи штампати три-де технологијом.

Људи ће јести све мање меса. Месо ће постати ријетка посластица, а не основа прехране. Храна ће бити редизајнирана како би била здравија и мање штетна по околину.

Вриједности које су изградиле западни свијет биће доведене до тачке пуцања.
Највећа пријетња западним демократијама биће растући популизам, али и идеја да већинска популација у друштву заслужује бољи третман од мањине.

Такође, научници ће до 2030. године открити како људи могу остати здрави за вријеме дужих путовања у свемиру, наводе економски портали.

Када људи слете на Марс, врло вјероватно ће открити и доказе о постојању живота ван Земље, тврди Елен Стофан, главни научник у Наси.

Извор: СРНА