latinica  ћирилица
05/02/2017 |  12:24 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Људи који могу да голицају себе можда пате од ове болести

Баш као што не можемо да лизнемо лакат, држимо отворене очи када кијемо, људи не би требало да могу да заголицају сами себе, ипак, постоје они који то могу, али...
Смијање - Фото: Screenshot
СмијањеФото: Screenshot

Научници су дошли до закључка да су особе које су у стању да заголицају сами себе можда шизофреничне. Недавно објављено истраживање објављено у часопису "Свест и когнитивност" посматрало је како здраве особе са "са наглашеним шизофреним цртама" реагују на голицање.

Од учесника студије тражено је да пробају да сами заголицају себе, а потом су их голицали и истраживачи, преноси ИФЛСциенце. Након овога од њх је тражено да попуне анкету и оцјене колико су голицљиви били у обје ове ситуације.

Резултати су показали да су особе које су имале највеће црте шизофрених особа подједнако биле голицљиве када су саме себе голицале, и када су то радили истраживачи. Истраживачи вјерују да је разлог за ово то што њихов мозак није увијек у стању да разликује акције које они чине од оних које њима чине други.

У случају да сте у стању да се насмијете када голицате сами себе, то можда може бити знак да патите од шизофреније, а можда сте само исувише осјетљиви.

Извор: Б92