latinica  ћирилица
04/02/2017 |  14:29 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Маунт Рашмор: Споменик који скрива тајну одају (ВИДЕО)

Маунт Рашмор је национални споменик коју је креирао Гатзон Борглум, а приказује 18-метарске скулптуре глава бивших предсједника САД у њихову част те је замишљен као патриотски симбол те земље.
Маунт Рашмор (Фото: Тhinkstock) -
Маунт Рашмор (Фото: Тhinkstock)

Налази се близу Кистона у Јужној Дакоти, а обухвата површину од 5,17 квадратних километара.

С лијеве на десно на њој су приказани Џорџ Вашингтон, Томас Џеферсон, Теодор Рузвелт и Абрахам Линколн. Иако изгледа величанствено, тек ријетки знају да та скулптура скрива велику тајну.

Наиме, иза исклесане главе Абрахама Линколна налази се тајна одаја, што је Борглум очигледно помно и плански испланирао. Туристи не смију унутра.

Иако је првобитно намјеравао да направи већу слику која ће приказивати историјске тренутке САД, касније је због разних ограничења схватио да је најбоље да направи само главе предсједника.

Али, влада САД му је допустила и рад на посебном пројекту - креирања тајне собе. Он је у тој скривеној просторији желио да остави поруку будућим генерацијама - као својеврстан трезор који ће бити отворен за неколико хиљада година и омогући некој другој цивилизацији да сазна све о нама.

Иако је Борглум премино прије него је довршио пројекат, он је 1990. поновно покренут па је рад на соби довршен, а унутра се наводно налазе плоче на којима је написана историја САД, Декларација независности, Повеља о људским правима и његова биографија, а све се чува у трезору израђеном од титана.

Погледајте видео:

Извор: Агенције