latinica  ћирилица
31/01/2017 |  14:22 | Аутор: РТРС

Грејпфрут одличан за здравље, али уз дозу опреза

Здрава тропска воћка горког укуса има низ погодности за људско здравље – грејпфрут је пун витамина Ц, помаже у борби против прехладе и код срчаних болести, убрзава метаболизам. Међутим, у грејпфруту се крије и неколико опасности.
Грејпфрут (Фото: Thinkstock) -
Грејпфрут (Фото: Thinkstock)

Грејпфрут садржи антиоксидансе, који помажу код обнављања оштећене коже и у борби против бора. Такође садржи спермидин, за који многе студије показују да успорава процес старења ћелија.

Ако задебљалу кожу на петама или рукама прекријете кришком грејпфрута на бар десет минута, кожа ће омекшати и бити њежнија. Уколико желите да побољшате стање своје коже, једном недјељно направите маску од кашике меда, шоље зобене каше и сока од пола грејпфрута.

Хемијска својства те воћке смањују ниво инсулина у крви, убрзавају метаболизам и подстичу мршављење. Др Таз Батија, специјалиста за здравље жена, за прехрану и губитак тежине препоручује да попијете чашу грејпфрута како бисте смањили апетит.

Грејпфрут такође има антисептичка својства, а богатство витамина и минерала хране ћелије коже, сужавају поре и ослобађају кожу од вишка уља. Уколико имате проблема са масном кожом, потражите производе који садрже грејпфрут.

Грејпфрут је користан и у спречавању развоја кардиоваскуларних обољења. Научници из Израела су спровели истраживање над 57 мушкараца и жена обољелих од срчаних болести чији организми нису реаговали на лијекове за смањење холестерола. Конзумирањем грејфрута, успјели су да регулишу висок холестерол и смање ниво масноће и триглицерида у крви.

Без обзира на то, постоје ситуације у којима не смијете да једете грејпфрут. У интеракцији с неким лијековима, та воћка може да омета рад јетре.

„Грејпфрут садржи хемикалије које појачавају дјеловање лијека. Узимање једне таблету уз чашу сока од грејпфрута еквивалентно је узимању пет таблета с водом“, истиче фармацеут Дејвид Бејли.

Грејпфрут или његов сок могу изазвати реакцију чак и ако их конзумирате пола сата прије или послије узимања лијека. Та горка воћка такође повећава ниво калцијум оксалта, који може да узрокује стварање бубрежног каменца.

Извор: РТС, Huffington Post