latinica  ћирилица
31/01/2017 |  11:07 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Како да вратите холестерол у нормалу

Набацили сте неколико килограма због богатих славских и празничних трпеза? Укусне ђаконије, љешкарење уз ТВ, одмарање у топлој кући док је напољу дебео минус није баш добро за здравље.

Мање кретања због хладноће и снијега уз мноштво обилних оброка, печења, сухомеснатих производа, руске салате и сарме оптерећују желудац, пробавни систем и подижу ниво холестерола у крви.

Акутни проблем можете релативно брзо ријешити промјеном начина исхране и већ за недјељу дана вратити холестерол у нормалу ако избаците масну, пржену и зачињену храну, црвено месо, слаткише, сокове и грицкалице, а у јеловник убаците барено бело месо, рибу, свеже поврће, дуње, поморанџе, ђумбир. Осим чишћења крвних судова, за 15 дана можете да скинете и до пет килограма.

Савјет плус: Након три дана, можете по свом нахођењу да комбинујете доручак, ручак и вечеру из овог јеловника.

Јеловник

Понедјељак:

Доручак: Јогурт са мањим процентом масноће, 1 јабука, 4 кришке интегралног хлеба намазаних са 4 кашичице домаће мармеладе од поморанџе и грејпфрута. (Око 300 г ољуштеног воћа исјецкајте и кувајте три минута са 100 г шећерног желатина и супеном кашиком изрендане коре поморанџе).
Ручак: Тестенина од пиринча са поврћем
На кашичици маслиновог уља продинстајте неколико минута 30 г изренданог ђумбира, чен бијелог лука, мању главицу црвеног лука, 4 изрендане шаргарепе и 100 г корена целера док не омекша поврће. Прелијте са 1 дл супе од поврћа и додајте 160 г куваних пиринчаних резанаца.
Вечера: Око 50 г пшеничних клица и 250 г изрендане цвекле помијешајте са преливом од кашике ораховог уља, 1/4 кашике јабуковог сирћета и кашичицом свеже изренданог рена.

Уторак:

Доручак: Мусли с млијеком и цитрусним воћем, пециво од цијелих житарица
Ручак: Филет рибе по укусу (смуђ, ослић, пастрмка) са преливом који ћете да направите тако што ћете на кашичици маслиновог уља да пропржите мању главицу исецканог црног лука, додате мало шафрана, со, бибер, кашичицу изрендане поморанџине коре и сок од једне поморанџе, потом пржите још пет минута. Рибу попрскајте с мало маслиновог уља, испеците у тигању и прелијте преливом.
Вечера: Салата од јабука и кромпира
У рерни испеците три средња кромпира с кором. Ољуштите их и додајте комадиће јабуке, исјецкани лук и прелив (у малој чинији помијешајте мало јабуковог сирћета, нерафинисано уље, со и бибер по укусу).

Сриједа:

Доручак: Сок од поморанџе и шаргарепе, хлеб од више врста житарица са младим сиром.
Ручак: Суве смокве, ћуреће бијело месо на жару са салатом од руколе или купуса.
Вечера: Тјестенина с соком од парадајза, дуња, јогурт са циметом. Прокувајте двије супене кашике меда, 1/2 штапића цимета, 1 дл поморанџиног сока и мало коре од лимуна, па у томе пет минута кувајте дуњу. Оставите да се мало прохлади. У јогурт умијешајте двије кашичице меда и цимета у праху, па сервирајте са компотом од дуња.

Извор: Новости