latinica  ћирилица
31/01/2017 |  09:01 | Аутор: РТРС

Супе чувају здравље

Зими се посебно препоручују супе и чорбе од махунарки, бијелог лука и печурака које, захваљујући богатом садржају селена, јачају имунитет.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Укусна и топла чорбаста јела најбоље су окрепљење за хладне дане, тврде стручњаци. Зими се посебно препоручују супе и чорбе од махунарки, бијелог лука и печурака које, захваљујући богатом садржају селена, јачају имунитет, истичу научници са Харварда у Бостону.

Веома су корисне и супе од броколија, сјеменки бундеве или овсених пахуљица, јер организам снабдијевају цинком, такође важним за имунитет, али и за добро расположење и очување здравог и лијепог тена. Цинка има и у пилећем месу, па није ни чудо што је кокошја супа старо опробано средство за заштиту од прехладе.

Чорбице са житарицама организму обезбјеђују гвожђе, важно за виталност и јачање одбрамбене снаге. Посебно се савјетују специјалитети од просених пахуљица јер јачају имунитет и благотворно дјелују на кожу чувајући њен младалачки изглед. Осим тога, редовно кунзумирање супа од житарица помаже у регулисању хипертензије и холестерола.

И то није све. Супе се препоручују свима који желе да сачувају витку линију. Особе које ручак почињу са супом, просјечно уносе 20 одсто мање калорија, показала су истраживања америчких научника са Универзитета Пенсилванија. Добијени резултати се не односе на супе са крем павлаком, које обилују калоријама и могу довести до повећања тјелесне тежине.

Извор: Новости