latinica  ћирилица
24/01/2017 |  09:15 | Аутор: РТРС

Немојте да препечете тост, може да постане канцероген

Препечен тост, претјерано пржени или печени кромпири носе ризик од рака, упозорили су у кампањи британски санитарни званичници који су указали на канцерогена својства која се појављују у претјерано куваним намирницама
Препечен тост (Фото: promiseland.it) -
Препечен тост (Фото: promiseland.it)

Загорјели или затамњели дијелови намирница у тим случајевима садрже акриламид, хемијско једињење које су 2002. шведски научници идентификовали као потенцијално канцерогено.

Британска агенција за безбједност исхране (ФСА) навела је да се акриламид формира у храни богатој амидоном као што је кромпир и хљеб, при кувању на високој температури.

Да би се смањила на минимум изложеност тој хемијској субстанци ФСА предлаже да се кување намирница ограничи и даје потрошачима мало визуелно упутство - волите више боју злата од браон боје, што је знак предугог кувања.

ФСА наводи да већина људи није упућена у постојање акриламида и изражава наду да ће овом кампањом сугерисати људима да смање његово конзумирање.

Покретање кампање посебно је примијећено у британским медијима, тако да се данас Би-Би-Си питао да ли се треба "одрећи тоста".

Таблоид "Дејли Мејл" је са своје стране настојао да умири читаоце тврдећи, уз помоћ стручњака, да осим ако не једу 320 комада тоста дневно добро препечен тост није посебно опасан.

Европска агенција за безбједност хране (ЕФСА) навела је да подаци поризашли из проучавања животиња показују да су акриламид, и њен метаболит глицамид, канцерогени и генотоксични.

У студијама на човјеку не могу са сигурношћу да се извуку закључци да изложеност храни с акриламидом изазива рак.

Извор: Бета