latinica  ћирилица
19/01/2017 |  19:50 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Колико сухомеснатих производа смијемо да једемо недјељно?

Конзумација више од четири сендвича са сухомеснатим производима недјељно може да буде опасна по здравље, нарочито код астматичара, показала је студија спроведена на 1.000 француских испитаника.
Сухомеснати производи -
Сухомеснати производи

Научници вјерују да превише месних прерађевина у исхрани може да има нарочито опасно дејство на астматичаре због адитива натријум нитрита који се користи у конзервирању производа добијених прерадом меса, преносе медији.

Натријум нитрит чини да сухомеснати производи задрже црвену боју, а познато је да веће количине у организму могу да омету транспорт кисеоника у крви и ћелијама.

Њихова конзумација може да отежа нормално функционисање дисајних путева, али научници кажу да је потребно спровести додатна истраживања прије доношења коначних закључака, и у међувремену савјетују конзумирање здраве хране и разноврсних намирница, попут медитеранске дијете.

Месне прерађевине се већ дуги низ година повезују са раком, па научници савјетују да дневно не конзумирате више од 70 грама сухомеснатих производа, односно не више од једне кобасице и једног режња сланине.

Француски научници су пратили навике испитаника у исхрани од 2003. до 2013. године. Половина испитаника је боловала од астме, а код осталих волонтера и у контролној групи није забиљежено такво стање.

Студија се фокусирала на везу између симптома астме - осјећај недостатка ваздуха са феноменом и без феномена стерторозног дисања (гласно, чујно дисање у виду шиштања), притиска у грудном кошу са осјећањем надуваности плућа, напада сувог кашља - и конзумирања два режња шунке, једне кобасице и два режња саламе.

Извор: Б92