latinica  ћирилица
19/01/2017 |  09:02 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Да ли је ово најљепша нова грађевина на свијету? (ФОТО)

Зграда Универзитета за грађевину и машинство у Лими добила је новоустановљену награду за најљепшу грађевину на свијету, коју од прошле године додјељује Краљевски институт британских архитеката.
Лима (фото:facebook.com) -
Лима (фото:facebook.com)

Унивезитет за грађевину и машинство дјело је ирског архитектонског студија Графтон Архитекте, на чијем челу су Ивон Фарел (65) и Шели Мекнамара (64).

Ријеч је о пространом бетонском монолиту смјештеном уз литицу изнад ауто-пута у Лими, симфонији потпорних лукова и попречних греда, прикладном дому за будуће студенте грађевине.

- За нас је најљепши дио архитектуре осјећај тежине који се преноси на потпорне ступце, осјећај кретања унутар силе гравитације - каже Мекнамара.

Дуж "кичме" грађевине, у интервалу од 20 метара, смјештена су огромна структурна "пераја". Она подржавају вртоглаву скупину лабораторија и учионица које се уздижу са обје стране празног "наоса" који се простире средином комплекса.

Терасе распоређене у цик-цак повезане су "летећим" ходницима и степеницама који као да лебде у ваздуху. Будући да град има благу клуму, цијела грађевина је отворена и допушта повјетарцима са обале да ћарлијају кроз атријум, док се звуци и мириси околних улица утапају у зграду.

Лима (фото:facebook)

- Зграда је продужетак града - каже Ивон Фарел.

- Морале смо да направимо нешто огромних размјера, али што истовремено одише интимношћу и има гомилу мањих просторија у које студенти могу да се повуку - додаје она.

Унутар ове планинске инфраструктуре, која подсјећа на фрагмент античког колосеума, налазе се скровити углови и терасе са зеленилом, одакле можете да се дивите погледу на град, а да вас нико не види.

По узору на древну терасасту традицију изградње у Перуу, Мекнамара и Фарел су направиле модерни Мачу Пикчу.

Смјештена у кварту Баранко, зграда универзитета дјелује као браник између ужурбаног ауто-пута и мирне стамбене четврти, формирајући урбану литицу која ће на крају имати 360 метара дужине (довршена зграда је прва од три фазе).

Временом ће се на њене сиве бетонске кости налијепити слојеви околне пустињске прашине и дати јој топлу земљану нијансу какву већ имају старије грађевине у Лими

РИБА награда није прва за Графтон студио. Он је освојио и награду за Свјетску грађевину године 2008. за Универзитет Луиђи Бокони у Милану, а Универзитет у Лимерику био је у најужем избору за Стерлингову награду 2013.

Извор: Агенције