latinica  ћирилица
17/01/2017 |  13:44 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Паметни телефони опаснији за очи него што се мислило

Претјерано излагање очију екранима паметних телефона или рачунара код дјеце ствара висок ризик од развијања синдрома сувог ока, указује се у истраживању јужнокорејских научника.
Телефон (илустрација) -
Телефон (илустрација)

Истраживачи Универзитетске болнице „Чуeнг-Анг“ у Јужној Кореји истичу да повећано коришћење видео-дисплеја, попут екрана паметних телефона или рачунара, код дјеце може да буде повезано са појавом ксерофталмије, синдрома приликом кога очи не луче неопходну количину суза.

Сузе су неопходне за подмазивање, исхрану ока, одржавање здравља и оптичке функције предње површине ока и јасан вид. Осим тога, смањују могућност инфекција и испирају страна тела из ока.

"Тестирали смо 916 малишана, а испитивање је укључило и тестирање биомикроскопом. Упитник који је дат дјеци и њиховим родитељима садржи питања везана за употребу видео-дисплеја, активности на отвореном, учење", откривају истраживачи.

Учесници су били подељени у двије групе – 630 дјеце из урбаних подручја и 286 из руралних насеља. Укупно 8,3 одсто дјеце у урбаној групи је обољело од синдрома сувог ока, у поређењу са 2,8 одсто у руралној групи. Стопа употребе паметних телефона у групи градске дјеце била је 61,3 одсто, а 51 одсто у руралној групи, кажу истраживачи.

Научници, у студији објављеној у часопису BMC Opthalmology, истичу да је неопходан надзор и опрез када дјеца користе паметне телефоне.

Извор: РТС, Индијан експрес