latinica  ћирилица
15/01/2017 |  18:38 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Упозорење да шпинат не треба загријaвати више не важи

Захваљујући упорности једног студента срушена је полуистина у вези са шпинатом.
Шпинат (фото: ) - Фото: 24sata.info
Шпинат (фото: )Фото: 24sata.info

"У шпинату и осталом зеленом поврћу подгријaвањем се стварају материје које би могле да буду канцерогене".

Тако је гласило упозорење Савјета Европског већа за информације о храни (ЕУФИЦ), а сјавет да избјегавамо подгријaвање те намирнице коначно је одбачен након великих залагања једног студента из Хонгконга.

ЕУФИЦ је својевремено упозоравао да приликом подгријавањем шпината и другог тамнозеленог лиснатог поврћа настају нитрозамини, потенцијалне канцерогене материје и узрок такозваног синдрома плаве бебе, до ког долази због недостатка кисеоника у крви.

Након што је британски Индепендент писао о савјету ЕУФИЦ, чланак је доспио до медија у Хонгконгу, а један студент забринуо се због тога што је његова мајка изненада престала да подгријава јела од поврћа у страху да због њих оболи од рака.

"Рекао сам јој да не треба да обраћа пажњу на такве чланке. До рака дебелог цријева долази управо зато што људи не једу поврће“, написао је он у мејлу упућеном Индепенденту.

“Није ми вјеровала, као ни остали чланови породице. Мислио сам да многи људи можда мијењају своје навике због тог чланка, због чега може да дође до проблема“.

Алберт је затим поднио "низ притужби" против хонгконшког листа, али су они одговорност пребацили на Индепендент.

Не дозволивши да га то омете у постизању циља, студент се након тога обратио британском листу, рекавши да је “шокиран“ њиховим писањем и одбацивши све доказе против подгријавања шпината као “глупост“.

Индепендент га је затим упутио на сајт ЕУФИЦ.

Већина људи би у том тренутку одустала, али не и Алберт. Он је Европском већу послао детаљну аргументацију, заједно са табеларним приказом.

Из ЕУФИЦ-а су му одговорили да су уклонили ту препоруку и да “цијене његово вријеме и коментаре које ће узимати у обзир приликом писања других чланака и препорука на ту тему“.

ЕУФИЦ признаје да је на Албертово инсистирање уклонио застарјели чланак и објављује да “уз адекватно складиштење и претходно хлађење, подгријевање шпината није опасно“.

Преносимо вам један одломак из писма младог Кинеза које је промјенило став Европског вијећа за информације о храни:

“У присуству појединих ензима и бактерија, нитрати у храни могу да буду претворени у нитрите. Нитрити реагују са аминокиселинама и формирају нитрозамин у одређеним околностима, попут киселог окружења и високе температуре. Тачно је да до такве реакције теоретски може да дође подгријавањем шпината. Међутим, ваш чланак генерализује ову појаву и закључује да читаоци треба да реагују проактивно.

Да ли можете да објавите извор истраживачких радова који су тестирали ниво нитрита/нитрозамина у остацима хране који су провели 24 сата у фрижидеру?

Мој главни аргумент је да прави експерименти нису ни изведени и да нема довољно доказа да се људима препоручује промјена начина живота. Многи људи су подгријавали ручкове на послу. Треба да знате да се токсикологија не бави само присуством "штетних" супстанци, него и дозама!

Слажем се да се нитрати могу да се претворе у нитрите у присуству одређених бактерија. Међутим, количина нитрита која је присутна у вријеме варења је оно на шта треба обратити пажњу, а не само њихово присуство у храни".

Извор: radiosarajevo.ba