latinica  ћирилица
14/01/2017 |  13:14 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Требиње: Повећан број пацијената с вирусним инфекцијама и упалом плућа

У Службу хитне медицинске помоћи Требиње претходних дана дневно се просјечно јављало шездесетак пацијената с вирусним инфекцијама, а евидентиран је и већи број њих с упалом плућа, потврдио је Срни начелник ове службе Саша Борјан.
Болница Требиње - Фото: СРНА
Болница ТребињеФото: СРНА

Он је истакао да је и раније у зимском периоду било вирусних инфекција, али да је ове године знатно повећан број пацијената са симптомима вируса, напомињући да дневно буде по двадесетак кућних посјета и четврдесетак амбулантних прегледа.

"Пацијенти долазе с повишеном температуром, цурењем носа, сузењем очију, кијавицом и кашљем. Жале се на општу слабост, малаксалост, вртоглавицу, немоћ", рекао је Борјан и таквим пацијентима препоручује да узимају већи број витаминских препарата, мултивитаминских, свјеже воће и препарате на бази матичне млијечи и прополиса.

Борјан каже да је у односу на раније године у порасту број пацијената са упалом плућа, напомињући да је било и оних који су имали субфебрилну температуру, односно 36,8 или 36,9 степени, код којих је дијагностификована упала плућа, напомињући да су то углавном били старији грађани и они средње животне доби.

"Пацијенти са упалом плућа имају болове у предјелу упалних лукова и искашљавали су веће количине шлајма. Уколико се деси да имају температуру која не пролази седам до осам дана треба да посумњају на упалу плућа и да се јаве љекару. Чак је било породица у којима од њих петоро троје имају упалу плућа", рекао је Борјан.

Он апелује да посебно буду опрезни срчани болесници, којима овакви временски услови никако не одговарају, истичући да не смију да излазе на хладан ваздух.

"Срчани болесници треба да воде рачуна при изласку напоље и чим осјете тегобе и стезање у прсима да се јаве у Хитну помоћ. Имали смо пацијента средње животне доби који је само на тренутак изашао ван куће на хладноћу и одмах је осјетио бол у прсима, повратио и преминуо. Изласком из топле у хладну просторију долази до сужења крвних судова срца што може да буде опасно", каже Борјан.

Према његовим ријечима, стабилизацијом временских прилика може се очекивати смањење броја пацијенат с вирусним инфекцијама.

Упркос великом броју пацијената у амбуланти и непроходним путевима који су отежавали прилаз пацијентима у удаљеним сеоским подручјима, екипе Службе хитне медицинске помоћи стигле су да посвете свима пажњу и да на вријеме стигну до својих суграђана без обзира у којем дијелу града се налазе.

Пацијенти кажу да су изузетно задовољни љубазношћу и стручношћу медицинског особља ове службе.

Извор: Срна