latinica  ћирилица
14/01/2017 |  09:10 ⇒ 11:49 | Аутор: РТРС

Овако ће изгледати Земља за 250 милиона година (ВИДЕО)

Научници предвиђају да ће се за 250 милиона година формирати нови мегаконтинент Амазија.

Сјеверна и Јужна Америка ће се спојити, а придружиће им се и Евроазија, док ће Карипско море и Сјеверни ледени океан нестати, кажу научници Јејл универзитета и јапанске Агенције за морско-копнене науке и технологију.

То ће се десити због кретања тектонских плоча које се у циклусима од по више стотина милиона година спајају или раздвајају. Истраживање објављено у стручном часопису Нејчер засновано је на теорији ортоверзије, према којој се континенти, након распада суперконтинента, удаљавају једни од других, али само до тренутка подвлачења једне тектонске плоче под другу.

Данашња тачка послије које континенти престају да се удаљавају једни од других је Пацифички ватрени прстен и управо ту ће настати нови суперконтинент.

Како би тестирали модел, истраживачи су користили палеомагнетске податке како би проучавали варијације у ротацији Земље. Те варијација изазивају промјене у дистрибуцији масе планете, које покушавају да одрже ротациони еквилибријум. Промјене се дешавају током више милиона година. Комбиновањем ових података са знањем о томе како суперконтиненти утичу на кретање Земље, научници су предвидјели Амазију.

“Кад нестану Сјеверни ледени океан и Карипско море, бићемо на путу ка стварању суперконтинента“, каже др Рос Мичел, вођа студије. “Јужна и Сјеверна Америка срешће се са Евроазијом практично код Сјеверног пола.“ Независно од њих, до истог закључка је дошао др Масаки Јошида, геолог из Јапана, који је свој рад објавио у часопису “Геологy“.

Посљедњи суперконтинент Пангеја формиран је прије око 300 милиона година, а у његовом центру била је Африка. Почео је да се цијепа на континенте који постоје данас, а око 100 милиона година касније настао је Атлантик.

Истраживачи вјерују да је Пангеја трећи или четврти суперконтинент у историји Земље. Прије ње су постојали Родинија (прије милијарду година) и Нуна (1,8 милијарди година).

Извор: Daily Mail