latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:03 ⇒ 16:14 | Аутор: РТРС

Смартфони доносе нову глобалну болест - укочен врат

Јуроспајн, највећа европска групација физијатара и медицинских специјалиста који се баве болестима кичме, упозорила је данас на негативне посљедице претјераног коришћења смартфона, наводећи да ће "укочен врат" постати глобална болест нових генерација.
Мобилни телефони - илустрација (фото: Thinkstock) -
Мобилни телефони - илустрација (фото: Thinkstock)

 У саопштењу овог удружења достављеном Танјугу, указује се да су паметни телефони, иако потребни свима, у толикој мјери ушли у свакодневни живот људи да су постали њихов неизоставни пратилац, па да их људи често користе држећи између уха и рамена док разговарају.

Управо то ће изгледа врло брзо утицати на здравље корисника телефона, јер се послије неког времена може осјетити нелагодност и врло често ухо корисника почиње да се загријева, а врат да боли. Мада "ужарено" ухо можда није предмет бриге специјалиста за кичму, друга посљедица претјераног коришћења смартфона то дефинитивно јесте - а то је укочен врат, или такозвани "текст врат", наводи Јуроспајн.

"Текст врат" је појам који се користи за описивање болова у врату и могућих оштећења која се јављају због сталног гледања наниже у мобилни телефон, таблет или други бежични уређај дужи временски период.

Физички разлог тог бола је лако објаснити. Глава човјека може да тежи пет килограма и када се нагне напријед да би се гледало у дисплеј електронског уређаја, врло често под углом од 60 степени, вратни мишићи трпе пет пута веће оптерећење, јер физичка снага и гравитација повећавају притисак који тежина главе врши на вратне мишиће на 25 и више килограма.

Наша рамена и вратни мишићи онда трпе тај појачани притисак тежине, као резултат неугодног положаја главе. Познате дугорочне посљедице тога могу да буду нелагодност у врату, бол, укоченост и главобоље које се временом могу погоршати.

Зато професорка Маргарета Нордин, предсједница Јуроспајна, предлаже да се праве честе паузе у коришћењу мобилних уређаја током дана, а професор Томас Блатерт додаје да симптоми "текст врата" морају помно да се прате јер су све битнији, будући да "углавном погађају младе, иначе здраве генерације".

Стога, Јуроспајн савјетује редовно вјежбање мишића врата како би се они ојачали на тај начин опустио и врат и мишићи леђа, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг