latinica  ћирилица
10/01/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Опасне комбинације таблета

Приликом узимања лијекова осим што је важно да водимо рачуна о времену узимања и препорученој дози, морамо да обратимо пажњу и на то које врсте лијекова не би требало да комбинујемо са оним који нам је доктор прописао.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

Велики број лијекова садржи сличне супстанце, а њихово истовремено узимање може да доведе до многобројних нежељених ефеката.

"Коктели" таблета могу да изазову поспаност, вртоглавицу, стомачне проблеме, крварење, оштећење органа, а у неким случајевима чак и смрт.

Зато је важно да лијекове не узимамо на своју руку и да прије коришћења обавезно прочитамо његово упутство. Ово су неке од комбинација које би приликом лијечења требало да избјегавамо.

Антидепресиви и лијекови против болова

Лијекове из ове две групе никако не треба узимати заједно, јер то може опасно нарушити ваше здравље. Комбинација антидепресива и таблета за ублажавање болова може да доведе до крварења у желуцу и једњаку. Ови лијекови утичу и на ниво серотонина у мозгу па њихово истовремено узимање такође може да изазове узнемиреност, проблеме са дисањем, повишену температуру, као и убрзан рад срца.

Антикоагуланси и "аспирин"

Истовремено узимање антикоагуланса и "аспирина" повећава шансе за настанак унутрашњег крварења, а код постојећих рана на тијелу може изазвати и појачано спољашње крварење. Ово се дешава због заједничких својстава ових лијекова. Наиме, антикоагуланси се често дају пацијентима како би се смањило формирање крвних угрушака у артеријама. Они утичу на хемијске реакције у тијелу и продужују вријеме које је потребно да се формира крвни угрушак. "Аспирин", осим што ублажава болове, такође као и антикоагуланси, разблажују крв и самим тим смањује ризик од настанка крвних угрушака.

Аналгетици и седативи

Због сличних својстава који утичу на смиривање организма треба избјегавати мијешање антианксиозних лијекова из групе бензодијазепамина и лијекова против болова, јер ово може изазвати тровање лијековима. Превелика доза ових таблета смањује дисање и успорава рад срца, што може довести чак и до смртног исхода код неких људи.

Ацетаминофени и опијати

Лијекове који садрже ацетаминофен, односно парацетамол треба избјегавати уколико узимате неку врсту опијата. Сличне супстанце које се налазе у овим препаратима у већој количини могу да доведу до оштећења јетре. У неким случајевима попијена доза која је већа од препоручене може да изазове и смрт.

Лијекови за кашаљ и антихистаминици

Лијекови за кашаљ и поједини антихистаминици имају идентичан састав, па узимање оба може да изазове седативни ефекат. Њихова комбинација може да доведе до појачаног осјећаја поспаности, што може да представља посебну опасност за оне који нису упознати са седативним ефектом, а управљају возилом или тешким машинама. Узимање лијекова против кашља и антихистаминика није препоручљиво ни током ноћи, јер се ефекат њихове комбинације може осјетити и током јутра.

Извор: Вечерње новости