latinica  ћирилица
06/01/2017 |  09:24 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

"Лијек" од два састојка који смирује кашаљ

Овај сируп од два главна састојка отпушава синусе, лијечи кашаљ и прехладу у рекордном року, а могу да га користе и дјеца.
Мед - Фото: илустрација
МедФото: илустрација

Главни састојци:

- 250 грама свјежег лука нарезаног на комаде средње величине
- око 125 грама меда

По жељи можете додати и следеће састојке:

- 1 кашичица бијелог лука (цијелог или у праху) који олакшава бол
- 1 до 2 кашике бреста (сувог или у праху) који смирује упаљено и болно грло
- 1 до 2 кашике свјеже нарезаног коријена ђумбира или 1 кашика праха коријена ђумбира који загријева, поспјешује циркулацију и свеукупну ефикасност сирупа
- 1 до 2 кашике коријена бијелог сљеза који смирује иритирано грло и кашаљ

У сируп можете ставити своеово биље по слободном избору, али не више од двије кашике укупно.

Поступак:

1. Нарезани лук и биље по избору ставите у мањи лончић од нерђајућег челика или стакла (не алуминијума). Додајте меда довољно да прекрије лук (око 125 грама).

2. Укључите шпорет на лагану ватру и пустите да лагано ври. Кад мед постане течан, још смањите ватру како би биље што боље пустило своје љековите састојке у мед. Лонац поклопите како би се сва љековита својства биља задржала у сирупу, а поклопац макните сваких пар минута како бисте на брзину промјешали сируп и спречили да не загори (иако би ватра требало да буде довољно слаба да до тога сигурно не дође).

3. Након 20 минута лаганог кључања, макните лончић с ватре. Процједите лук и биље, а остатак меда (који у себи може имати трагове биља, што је у реду) ставите у малу стакленку с поклопцем и држите га у хладњаку.

Сируп узимајте колико год често је потребно, али не чешће од сваких пола сата. Доза: 1 кашичица за дјецу до 10 година те 1 кашика за дјецу старију од 10 година и одрасле.

Извор: Zadovoljna.hr.