latinica  ћирилица
28/12/2016 |  08:36 ⇒ 08:46 | Аутор: РТРС

Клизање и скијање исправљају "X" ноге

"X" ноге најчешће настају усљед равних стопала, а прва мјера њихове корекције је ношење одговарајућих уложака и јачање мишића наткољенице.
Скијање (Фото: Thinkstock) -
Скијање (Фото: Thinkstock)

Деформитет познат као "X" ноге најчешће је присутан међу школском дјецом, али није риједак ни код одраслих. С обзиром на то да "X" ноге најчешће настају усљед равних стопала, прва мјера њихове корекције је ношење одговарајућих уложака, а да би се ојачали мишићи наткољенице, стручњаци у ово доба године савјетују да се бавите клизањем и скијањем.

"Јачање мишића наткољенице и ношење ортопедских уложака спрјечава да с временом дође до деформације на зглобовима кољена", каже Снежана Милановић, физиотерапеут Центра за корективну гимнастику из Београда.

"Јер, када кољена иду у "X", а при томе у стојећем положају могу да се саставе стопала, ради се о привидном деформитету који се веома успјешно исправља ношењем уложака и одговарајућом физичком активношћу.

Осим скијања и клизања, саговорница Новости каже да су и вожња бицикла и ролера подједнако ефикасне физичке активности.

За исправљање "X" ногу одличне резултате дају и циљане вјежбе које би требало да се изводе готово свакодневно. Ријеч је о врло једноставним покретима које можете без оптерећења да изводите док гледате омиљени ТВ програм или док трају рекламе.

Састављени табани

Сједите на под и саставите табане. Длановима притискајте кољена надоле. Вјежбу поновите десет пута у три серије.

Прекрштене ноге

Пробајте што више пута да устанете и сједнете с прекрштеним ногама.

Потискивање кољена у страну

Спустите се у чучањ, благо размакните ноге и стопала окрените упоље. Поставите лактове на кољена и њима потискујте кољена у страну. Вјежбу поновите десет пута у три серије.

Ходање у чучњу

Ходајте у чучећем положају са стопалима окренутим упоље. Одредите себи дистанцу коју вам омогућава простор и пређите је неколико пута.

Тежи облик

Тежим обликом "X" ногу сматра се када у стојећем положају није могуће приближити стопала на мање од пет сантиметара.

"Осим циљаних вјежби, овај тежи поремећај лијечи се корективним шинама, односно оним статичним које се носе ноћу и примјењују се код дјеце и дневним динамичним шинама које су намијењене старијима", каже Снежана Милановић, физиотерапеут.

"Најтежи облик "X" ногу, који онемогућава нормално стајање и ходање, лијечи се операцијом."

Извор: Б92