latinica  ћирилица
26/12/2016 |  09:36 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Како да се најбоље сачувате од канцеларијског вируса?

Отворен радни простор са више од двадесет запослених данас је честа појава у модерним компанијама. Поред смањена трошкова простора доприноси размјени идеја, бољој комуникацији међу запосленима, устаљивању навика али и ширењу "канцеларијског вируса"!
Радна атмосфера - Фото: Screenshot
Радна атмосфераФото: Screenshot

Како би вам јасније објаснили о ком вирусу се ради, покушаћемо да разјаснимо када се јавља, симптоме и како се борити против њега.

Када влада канцеларијски вирус?

Овај вирус обично почиње у предновогодишње вријеме, средином јесени али и рано прољеће. У пословном календару препознаћете га по кратким роковима, надолазећим пројектима, незавршеним извјештајима. Улази у радни простор у лику вашег колеге наоружан марамицама, топломјером, лијеком против кашља и тоном љековитог биља као да отвара еколошки музеј.

Знате да би колега радо остао код куће, а не ишао у акцију опремљен олакшивачима дисања, и ви бисте му радо рекли да одмори, али обавеза је толико да то ни ви, ни он не можете да приуштите.

Помислићете, мијења се вријеме, сви смо под стресом, имунитет пада, прележаће, али само за дан, два симптоми почињу да се шире.

Који симптоми откривају да имате вирус?

Вирус се преноси кијањем, кашљањем, ако капљице пљувачке падну на предмете које додирујете или ако падају на тло па се подигну са прашином коју удишете. Колико год избјегавали колегу, заједнички отворени простор доприноси ширењу вируса.

Први симптоми вируса су главобоља, воденасто цурење носа, отежано дисање и гутање, сузење очију, суво грло и промуклост. Осјећате се слабо, као да вас ломи температура, а заправо је само лагано повишена.

Како се изборити са нападима кијавице и кашља?

Први инстинкт је да замолите шефа да колеги дозволи слободан дан или да сами одлучите да док вирус траје радите од куће, али шта урадити ако ова два сценарија нису изводљива.

Имунлошка одбрана

Лимун, појачано уношење витамина Ц, топли чајеви и мед, то нам је познато, али за квалитетну одбрану од вируса потребно је да чешће боравите на свјежем ваздуху или бар паузу током радног дана користите да мало прошетате.

Не покривајте лице рукама

Уколико ви имате проблем са прехладом или уочавате прве симтоме, као што су кашаљ или кијавица покријте лице марамицом, али никако га не прекривајте голим шакама. Када вам марамица није при руци, користите унутрашњост лакта за покривање лица.

Уколико кашљете, нарочито је важно да уносите топлу течност, као и да узимате препарате против кашља. При избору препарата против кашља треба се водити искуством и доказаним квалитетом.

Чешће перите руке

Руке перите сапуном и топлом водом минимум 20 секунди. Ако нисте у могућности да чешће устајете са радног мјеста, користите гел за дезинфекцију на бази алкохола.

Немојте додиривати лице

Додиривањем очију, носа и уста бактерије се најлакше преносе. Поред тога, пипкање лица представља ружну навику која допиноси настајању акни и бубуљица.

Очистите свој радни простор

У вријеме када влада канцеларијски вирус морате чешће брисати и дезинфиковати свој радни простор. Телефонске слушалице, радна површина, дигитрони, тастатура, миш, слушалице пуни су бактерија.

Не брините да ћете преузимањем свих ових мјера колегама дјеловати чудно. Објасните им да сте на првој линији одбране од "канцеларијског вируса"!

Извор: Б92