latinica  ћирилица
20/12/2016 |  15:20 | Аутор: РТРС

Алуминијум кривац за дегенерацију мозга!

Научници тврде да постоје јасни докази о утицају алуминијума на развој Алцхајмерове болести.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Британски професор биоанорганске хемије Крис Ешли наводи да његова истраживања и сазнања дефинитивно потврђују оно у шта се већ дуго вјерује - да алуминијум има значајну улогу у когнитивном пропадању.

Веза између излагања алуминијуму и појаве Алцхајмерове болести у каснијим шездесетим годинама живота уочена је још прије пола вијека, али тада није било довољно доказа.

Професор Ешли објашњава да чврста веза, ипак, постоји и да је та повезаност недвосмислена код неких, а можда и код свих случајева Алцхајмера.

Количина алуминијума у ткиву мозга у посљедњем стадијуму знатно је већа него код контролне групе људи без знакова Алцхајмера.

Велике количине алуминијума пронађене су и у мозгу особа које имају дијагнозу раног стадијума болести, а које су током живота биле изложене алуминијуму.

Особе које су у својој околини, кући или на радном мјесту, биле изложене неуобичајено високим количинама алуминијума почињу показивати ране знакове Алцхајмера већ у педесетим годинама живота.

Највеће количине алуминијума икада измјерене код људи јесу код особа које у породичној историји имају особе обољеле од Алцхајмера.

Нивои алуминијума слични су и код људи у чијим породицама су забиљежени смртни случајеви изазвани енцефалопатијом усљед присуства алуминијума док су обољеле особе пролазиле третмане дијализе бубрега.

Породични Алцхајмер је врло риједак, јавља се у раним тридесетим или четрдесетим годинама, а чини свега два до три одсто случајева.

Старење је главни фактор ризика за добијање Алцхајмерове болести, јер се количина алуминијума са годинама повећава.

Алуминијум је дефинисан као неуротоксин и његово акумулирање у ткиву мозга доприноси настанку болести, преносе научни портали.

Извор: СРНА