latinica  ћирилица
19/12/2016 |  10:44 ⇒ 10:49 | Аутор: РТРС

Несвакидашњи снимак: Кит убица појео ајкулу (ВИДЕО)

Камера на беспилотној летјелици забиљежила је тренутак како јато китова убица једе ајкулу коју су ухватили у калифорнијском заливу Монтереј.
Кит убица појео ајкулу - Фото: Screenshot
Кит убица појео ајкулуФото: Screenshot

Слејтер Мур био је на броду са члановима посматрача китова Залива Монтереј када је примијетио риједак случај китова убица како се хране на површини океана, што они обично чине дубоко под водом.

На снимку се виде двије одрасле женке са својим младунцима како се наслађују ајкулом која покушава да се „измигољи“. Изгледа да је храњење представљало тренутак подучавања младих китова, јер је одрасла женка пуштала улов да би и остали могли да га хватају.

„Видјели смо неких 25 јединки и успио сам да их помоћу дрона снимим како се хране ајкулом“, рекао је Мур.

„Ови китови су обично мањи од Бигових орки и међу њима је било неколико младунаца“.

„Одједном је један од њих извукао на површину цијелу ајкулу“, рекла је Кетлин Тејлор, марински биолог, која је такође била на броду.

„И ајкула је још увијек била жива и копрцала се“. „Китови убице добацивали су се великом ајкулом и вјероватно подучавали своје младе како да лове ајкуле“, написали су активисти на својој страници на Фејсбуку.

„Ове животиње је тешко проучавати“, каже Тејлорова. „Оне могу веома дуго да задрже дах, пливају веома брзо и путују веома далеко од обале. Али то је оно што њихово посматрање чини забавним, јер никада не знате шта ће се десити“.

Ова врста китова убица појављује се у том заливу отприлике једном годишње. Гдје се налазе преостало вријеме остаје загонетка, мада су се појављивали чак на Аљасци. Први пут су идентификовани 1988. године. Научници су утврдили да једу ајкуле након што су остаци тих риба пронађени у утроби кита који се насукао на обалу. Зуби китова убица често су оштећени, јер њима пробијају тврду и дебелу ајкулину кожу.

Извор: Спутњик