latinica  ћирилица
16/12/2016 |  15:11 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Богданић: Породиље добијају квалитетне здравствене услуге (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да породиље на Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра у Бањалуци могу добити квалитетну здравствену заштиту у опремљеним порођајним салама и болесничким собама.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

На конференцији за новинаре у Бањалуци истакнуто је да су, у оквиру реконструкције Породилишта, набављени ЦТГ апарати, фетални монитори и ултразвучни апарат, два савремена операциона стола, транспортна колица, аспиратори, савремена колица за лијекове, те нови столови, лампе и постељина.

Богданић је изразио задовољство због чињенице да је остварена сарадња са Удружењем грађана "Дјеца, родитељи, породиље" с циљем упознавања будућих мајки са релевантним информацијама о порођају.

Он очекује да ће до краја јануара бити у функцији два реконструисана спрата централног медицинског блока УКЦ-а, те да ће у што скорије вријеме и хирургија бити пресељена на ову локацију.

Генерални директор УКЦ-а Републике Српске Мирко Станетић навео је да је у реконструкцију Породилишта до сада уложено око 900.000 КМ, те да је средства обезбиједило Министарство здравља и социјалне заштите путем Фонда здравственог осигурања Српске.

"Ове године рођено је више од 3.000 беба, што говори колика је наша обавеза у том смислу важна", рекао је Станетић и додао да ће реконструкција у Клиници за гинекологију и акушерство бити настављена.

Начелник Клинике Весна Ећим Злојутро рекла је да је, осим опремања, много урађено и на едукацији кадрова.

"Наше породиље, уколико дозвољава акушерски налаз, могу да се крећу, спонтано одлазе у тоалет у Породилишту. Уведена је и процедура да се свакој пацијенткињи објасни шта ће јој се радити и због чега, те да се за то тражи њена сагласност", навела је Злојутро.

Породиљи је омогућена и већа приватност током прегледа и порођаја, те могућност присуства особе од повјерења током порођаја.

Извршни директор Удружења "Дјеца, родитељи, породиље" Дубравка Вујновић Божић рекла је да је ово удружење настало окупљањем жена које нису имале најбоља искуства током порођаја, али да су негативне ствари промијењене у сарадњи са руководством УКЦ-а.

"Присуство порођају особе од повјерења можда дјелује као ситна ствар, али је то велики искорак у нашем друштву, као и могућност да труднице дођу и обиђу порођајну салу и разговарају са гинеколозима", рекла је Божићева.

Пројектом реконструкције предвиђен је и низ организационих промјена, да би био успостављен што бољи однос медицинског особља и породиља.